БОЛІСНІ ВІДЧУТТЯ В М'ЯЗАХ

Болісні відчуття в м'язах можуть виникати

• наприкінці тренувального заняття та під час періоду відновлення;

• через 12-48 год. після тренувального заняття;

• і у першому, і у другому випадках одночасно.

 

ГОСТРІ БОЛІСНІ ВІДЧУТТЯ У М'ЯЗАХ

Біль, котрий відчувається під час та одразу після фізичного навантаження, може бути результатом накопичення кінцевих продуктів, таких, як Н+ лактат, або набряку тканин, обумовленого переміщенням рідини з плазми крові до тканин. Цих відчуттів «накачування» зазнають спортсмени після виснажливих силових або циклічних навантажень. Біль і болісні відчуття звичайно проходять через декілька хвилин або годин після завершення фізичних навантажень, звідки й назва — гострі болісні відчуття.


ЗАПІЗНІЛЕ ВИНИКНЕННЯ БОЛІСНИХ ВІДЧУТТІВ У М'ЯЗАХ

Виникнення болісних відчуттів у м'язах через 1-2 дні після виснажливого фізичного навантаження, так зване запізніле виникнення болісних відчуттів, не зовсім зрозуміле. У наступних розділах ми ознайомимося з деякими теоріями, котрі намагаються пояснити цей вид болісних відчуттів у м'язах. Відмітимо, що жодна з них не є загальновизнаною.

Згідно практично з усіма існуючими теоріями, головним «ініціатором» даного типу болісних відчуттів є виконання ексцентричних вправ. Це було встановлено у дослідженні, в котрому вивчали взаємозв'язок між появою болісних відчуттів ум'язах та виконанням ексцентричних, концентричних та статичних вправ. Найбільш значних болісних відчуттів у м'язах зазнавалиті, хто виконував виключно ексцентричні вправи. У подальшому це підтвердили результати інших досліджень, у котрих іспитовані у два різних дні виконували біг на тредбані протягом 45 хв. Перший раз біг виконувався «по прямій», другий — по похилій униз (10 %). Значні болісні відчуття через 24-48 год. відмічалися у другому випадку, незважаючи на те що більш високі рівні лактату крові, що раніше вважалися причиною виникнення болісних відчуттів у м'язах, спостерігалися у першому випадку.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.