Аналіз значення силової підготовки

Лекція №10-14

Тема: СУТНІСТЬ РУХУ. НЕРВОВО-М'ЯЗОВА АДАПТАЦІЯ ДО СИЛОВОЇ ПІДГОТОВКИ

План

Термінологія.

Збільшення сили внаслідок силового тренування.

Болісні відчуття в м’язах.

Планування програм силової підготовки.

Аналіз значення силової підготовки

 

У попередніх розділах ми обговорювали функції м'язової та нервової систем при фізичному навантаженні. Але як пояснити різницю між фізично слабкою людиною, яка важить близько 90 фунтів, та важкоатлетом, котрий виступає на Олімпійських іграх? Чому спортсмени, які удосконалюються у видах спорту, для котрих не потрібна велика сила, займаються силовими тренуваннями? Чи дійсно можна чогось досягти тільки через біль?

Не кожний може стати Арнольдом Шварценеггером, але практично кожний може збільшити свою силу. У цьому розділі ми розглянемо, як відбувається збільшення сили при силовому тренуванні, звернемо увагу на зміни, що відбуваються у самих м'язах та у нервових механізмах, котрі їх контролюють. Ми вивчимо явище болісного відчуття у м'язах і те, як попередити його виникнення. Насамкінець, ми обговоримо основні принципи організації програми силової підготовки і важливість їх відповідності до потреб кожної людини.

Тривалі навантаження викликають безліч адаптацій у нервово-м'язовій системі. Ступінь адаптації залежить від тренувальної програми. Аеробне тренування, наприклад, біг підтюпцем або плавання, якщо і викликають, то лише незначне збільшення сили та потужності. Більшість нервово-м'язових адаптацій відбувається внаслідок силового тренування.

Деякий час існувала думка, що силове тренування необхідне тільки важкоатлетам, спортсменам силових легкоатлетичних дисциплін, а також (обмежено) — футболістам, борцям та боксерам. Однак наприкінці 60-х — початку 70-х років XX ст. тренери й учені встановили, що силове тренування є корисним для спортсменів, які займаються різними видами спорту.

Нині силове тренування — це важливий компонент тренувальних програм більшості спортсменів. Це стосується і спортсменок, яких традиційно не допускали до цього виду навантаження. Така зміна відношення до силового тренування багато у чому обумовлена дослідженнями, що показали її сприятливий вплив, а також новинами у тренувальній техніці та спортивному оснащенні.

Силове тренування рекомендується навіть для неспортсменів, котрі займаються фізичними вправами для зміцнення здоров'я.









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1261;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.