ТЕРМІНОЛОГІЯ

Перш ніж почати розглядати нервово м'язові зміни, що розвиваються в результаті силового тренування, визначимо вимірювані компоненти м'язової підготовленості.

М'ЯЗОВА СИЛА

Максимальне зусилля, котре може розвинути м'яз або група м'язів, називається силою. Людина, здатна виконати жим, лежачи на лаві, маси 300 фунтів має вдвічі більшу силу, ніж та, котра може це зробити з масою 150 фунтів. У цьому прикладі сила, або максимальна здатність, визначається у вигляді максимальної маси, котру людина може підняти один раз. Це так званий максимум одного повторення, або 1-ПМ.

МАКСИМАЛЬНА ПОТУЖНІСТЬ

Потужність — це вибуховий компонент сили, результат сили й швидкості руху: потужність = (сила • відстань)/час.

Розглянемо приклад. Дві людини можуть виконати жим, лежачи на лаві, маси 250 фунтів на однакову відстань. Та людина, яка виконує це удвічі швидше, має у два рази більшу потужність. Цей принцип показаний на рис. 3.1.

Хоча абсолютна сила є важливим компонентом фізичної діяльності, все ж потужність, можливо, відіграє ще більшу роль у більшості видів спорту. Наприклад, у футболі форвард (нападаючий), який має 1-ПМ 450 фунтів, навряд чи зможе переграти (перевершити) захисника, який має 1-ПМ усього 350 фунтів, якщо останній здатний переміщувати 1-ПМ з більшою швидкістю. Форвард на 100 фунтів сильніший, однак більш вища швидкість захисника у сполученні з достатньою швидкістю забезпечують йому перевагу.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 608;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.