Поняття та термінологія про травматизм та професійні захворювання.

Травма– порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій внаслідок дії небезпечних виробничих факторів.

Нещасний випадок на виробництві - випадок із працюючим, пов'язаний із впливом на нього небезпечного виробничого фактору.

Виробничий травматизм характеризується сукупністю травм і нещасних випадків на виробництві.

Професійне захворювання – патологічний стан, зумовлений тривалою роботою за шкідливих умов праці і пов'язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією виробничих факторів.

Робоче місце - місце тимчасового або постійного перебування працівника в процесі трудової діяльності.

Шкідливі речовини – речовини, які під час контакту з організмом людини можуть викликати захворювання.

Джерело небезпеки – фактор, що супроводжує виробничий процес і становить небезпеку для персоналу та для населення регіону і навколишнього середовища.

Небезпечний виробничий фактор (НВФ) – фактор, вплив якого на працюючого, призводить до нещасного випадку.

Шкідливий виробничий фактор (ШВФ) – фактор, вплив якого на працюючого, призводить до професійного захворювання).

2. Основні причини виробничих травм та професійних захворювань.

Всі причини виробничого травматизму поділяють на технічні, організаційні, санітарно-гігієнічні та психофізіологічні.

Технічні причини можна охарактеризувати як не залежні від рівня організації праці на підприємстві, а саме: недосконалість технологічних процесів, конструктивні недоліки встаткування, пристосувань, інструментів; недостатня механізація важких робіт; недосконалість огороджень, запобіжних пристроїв, засобів сигналізації й блокувань; небезпечні властивості оброблюваних матеріалів і т.п.

Ці причини іноді називають технологічними, конструкторськими або інженерними.

Лекція №4

Організаційні причини. Такі причини цілком залежать від рівня організації праці на підприємстві. До них, наприклад, ставляться: недоліки в змісті території, проїздів, проходів; неправильне розміщення устаткування; порушення правил експлуатації устаткування, транспортних засобів, інструмента; недоліки в організації робочих місць, порушення технологічного режиму; порушення правил та норм транспортування, складування й зберігання матеріалів і виробів; порушення норм і правил планово-попереджувального ремонту встаткування, транспортних засобів й інструмента; недоліки в навчанні робітників безпечним методам праці; недоліки в організації групових робіт; слабкий технічний нагляд за небезпечними роботами; використання машин, механізмів й інструментів не по призначенню; відсутність або недосконалість огороджень місць роботи; відсутність, несправність або незастосування засобів індивідуального захисту й т.п. ; недотримання норм трудового законодавства.

Санітарно-гігієнічні причини. Сюди можна віднести підвищене (вище ГДК) зміст у повітрі робочих зон шкідливих речовин (пар, газів, пилу); недостатнє або нераціональне висвітлення; підвищені рівні шуму, ультразвуку, вібрацій; незадовільні метеорологічні умови; наявність різних випромінювань вище припустимих значень; відсутність або недосконалість засобів індивідуального захисту й санітарно-побутових приміщень; порушення правил особистої гігієни й т.п..

Психофізіологічні причини. До них умовно можна віднести фізичні й нервово-психічні перевантаження працюючих. Людина може зробити помилкові дії через стомлення, викликаного більшими фізичними (статичними й динамічними) перевантаженнями, розумовим перенапругою, перенапругою аналізаторів (зорового, слухового, тактильного), монотонністю праці, стресовими ситуаціями, хворобливим станом. До травми може привести невідповідність анатомо-фізіологічних і психічних особливостей організму людини характеру виконуваної роботи. У сучасних складних технічних системах, у конструкціях машин, приладів і систем керування ще недостатньо враховуються фізіологічні, психофізіологічні, психологічні й антропометричні особливості й можливості людини.

3. Класифікація (травм) нещасних випадків.

Нещасні випадки, пов'язані з виробництвом, класифікуються за:

- місцем й часом події;

- важкістю нещасного випадку;

- числом потерпілих .

Нещасні випадки за місцем й часом їхньої подіїрозділяють на пов'язані з виробництвом (випадки, що відбулись на території підприємства й поза нею при виконанні завдання адміністрації, по дорозі на роботу й з роботи на транспорті підприємства) і невиробничі (випадки, що мали місце по дорозі на роботу й з роботи пішки, на особистому або громадському транспорті).

Нещасний випадок може бути визнаний не пов'язаним з виробництвом, якщо в результаті розслідування встановлено, що він відбувся при виготовленні на устаткуванні в особистих цілях без дозволу адміністрації яких-небудь предметів або при використанні в особистих цілях механізмів, інструментів, транспортних засобів, що належать підприємству, при спортивних іграх на території підприємства і тому подібне.

За важкістюнещасні випадки можуть бути мікротравми, легкі, важкі та зі смертельним наслідком.

За числом потерпілих – одиночні та групові (коли дві людини і більше).

Лекція №4








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 869;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.