Основні завдання, принципи та етапи формування Європейського простору вищої освіти

Гармонізація архітектури системи європейської вищої освіти є основним завданням Болонського процесу. Визначальні властивості європейської вищої освіти: якість, конкурентоспроможність вищих навчальних закладів Європи, взаємна довіра держав і вищих навчальних закладів, сумісність структури освіги та кваліфікацій на достуненевому і післяступеневому рівнях, мобільність студентів, привабливість освіти.

Основні завдання та принципи створення зони Європейської вищої освіти (шість цілей Болонського процесу): введення двоциклового навчання; запровадження кредитної системи; формування системи контролю якості освіти; розширення мобільності студентів і викладачів; забезпечення працевлаштування випускників та привабливосгі європейської системи освіти.

Тож, зважаючи на появу ряду міжнародних документів про визнання освітніх кваліфікацій і потреб їх реалізації та на коло освітніх питань окреслених Радою Європи і ЮНЕСКО, Болонський процес слід розглядати як зусилля країн-учасниць ЄС та інших країн європейського континенту на ство­рення європейського простору вищої освіти. Основним нормативним документом цього процесу є Болонська Конвенція міністрів освіти європейських держав від 19червня 1999 р., підписана 29 європейськи­ми країнами.[26]

Відповідно до цього документа планується створення до 2010 року єдиної європейської зони, що припускає взаємне визнання дипломів ВНЗ і практику інших загальних стандартів в галузі вищої освіти, а отже всі пропозиції, які розглянуто і які виконуються в рамках Болонського процесу, зводяться в основному до шести таких ключових позицій:








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1035;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.