Стратегічне управління інвестиційним потенціалом підприємства

Під інвестиційною стратегією слід розуміти систему довгострокових цілей інвестиційної діяль­ності підприємства, що визначається довгостроковими завданнями його роз­витку та інвестиційною ідеологією, а також передбачає вибір найбільш ефек­тивних шляхів досягнення поставлених цілей.

Інвестиційна стратегія підприємства формується з використанням певних принципів:

- розгляд підприємства як відкритої системи, що здатна до самоорганізації; врахування базових стратегій операційної діяльності підприємства;

- переважна орієнтація на підприємницький стиль стратегічного управління інвес­тиційною діяльністю;

- забезпечення охоплення всіх рівнів управління інвестиційною діяльністю під­приємства;

- забезпечення адаптивності інвестиційної стратегії до змін чинників зовнішнього середовища;

- забезпечення альтернативності стратегічного інвестиційного вибору;

- врахування рівня інвестиційного ризику в процесі прийняття стратегічних інвес­тиційних рішень;

- орієнтація на професіоналізм інвестиційних менеджерів підприємства в процесі реалізації інвестиційної стратегії підприємства;

- забезпечення розробленої інвестиційної стратегії підприємства відповідною організаційною структурою та відповідним рівнем організаційної культури.

Процес формування інвестиційної стратегії підприємства складається з низки етапів Зміст етапів розробки інвестиційної стратегії підприємства. Вивчення цього пи­тання потребує більш пильної уваги, тому розглянемо докладніше зміст етапів роз­робки інвестиційної стратегії підприємства.

Початковим етапом розробки інвестиційної стратегії підприємства є визначен­ня загального періоду її формування.Він залежить від низки умов.

Головною умовою визначення періоду формування інвестиційної стратегії підприєм­ства є передбачуваність розвитку економіки в цілому й інвестиційного ринку зокре­ма. В умовах теперішнього нестабільного (а за окремими напрямами — непередба­ченого) розвитку економіки країни цей період не може бути занадто тривалим і в середньому не може виходити за рамки 3-5 років (для порівняння слід зазначити, що інвестиційна стратегія найбільших компаній країн із розвиненою ринковою еко­номікою розробляється на період 10-15 років).

Базові стратегії інвестування щодо реальних та фінансових інвестицій подано нарис. 7.9 та 7.10.

Для сучасних українських підприємств більш властиві реальні інвестиції, базові стра­тегії яких подано на рис 7.9.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.