Сутнісна характеристика структури потенціалу підприємства

 

З метою формування більш чіткого та правильного уявлення щодо сутності потенціалу підприємства слід значну увагу також приділити його структурній побудові.

Так під структурою системи, якою є потенціал підприємства, ро­зуміють мережу найсуттєвіших, стійких (інваріантних) зв'язків між елементами.

На думку М. Ф. Овчинникова, структура — це «інваріантний» аспект системи. В. І. Крем’янський також звертає увагу на те, що структура виражає не всю сукупність зв'язків об'єкта, а тільки його найсуттєвіші зв'язки: «Структура є розгор­нуте вираження сутності».

Існує і ширше тлумачення структури, згідно з яким розрізня­ють два типи структур: макро- і мікро. Макроструктура виражає найстійкіші (інваріантні) зв'язки системи, а мікроструктура — змінні (імовірнісні). При цьому сукупність макро- і мікроструктури об'єкта або процесу, тобто сукупність усіх зв'язків, і становить їхній зміст.

Таким чином, структуризація потенціалу підприємства – це проведення його декомпозиції на компоненти, визначення функцій даних компонентів та встановлення зв’язків між ними.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день чіткого та однозначного уявлення про структуру потен­ціалу підприємства поки не сформовано. Це обумовлено тим, що дослідження з даної проблеми здійснюються в рамках окремих проявів потенціалу. У результаті накопичено багатий інструментарій оцінки ринкових, виробничих, фінансових можливостей підприємства, але разом з тим відчувається недолік повноти охоплення та систематизованого підходу в представленні структури його сукупного потенціалу.

Так в економічній літературі наявні різні підходи до визначення структури потенціалу підприємства. Більшість дослідників роз­глядає ресурсну структуру потенціалу, однак з урахуванням у ньому різної кількості складових. В одному випадку до його складу рекомендується включати тільки засоби праці, в друго­му — засоби праці і робочу силу, в третьому — засоби праці, ро­бочу силу і природні ресурси, які застосовуються в процесі виро­бництва, у четвертому — засоби праці, робочу силу і предмети праці. Є й значно ширші поняття структури потенціалу підприємства, доповнені описами систем збирання, обробки і викорис­тання інформації, досвіду господарювання, використовуваної енергії тощо. Необхідно зазначити, що навіть за збігу поглядів на структуру потенціалу підприємства ресурсний підхід не дає пов­ної характеристики цього терміна. Особливий науковий інтерес викликають дослідження багатоаспектного аналізу структури по­тенціалу, де поряд з ресурсним розглядаються ще й інші аспекти структури, що дає повніше уявлення про його елементний склад.

В зв’язку з цим найбільш оптимальним з існуючих можливих підходів до структуризації потенціалу підприємства можна визначити наступні:

1.Блочно-модульна структуризація.

2.Функціональна структуризація.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 778;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.