Економічна сутність та класифікація потенціалу підприємства

Найважливішою складовою управління підприємством виступає визначення внутрішніх і зовнішніх можливостей того або іншого бізнес-рішення (проекту). Очевидно, що оцінка ефективності поточного функціонування, визначення резервів його поліпшення і перспектив розвитку підприємств є обов'язковим елементом менеджменту різних рівнів. Сама технологія вже на діагностичній стадії повинна дозволяти зводити до одного знаменника: результативність використання економічних ресурсів; рівень досягнення стратегічних цілей; здатність системи до поступового самовдосконалення і відтворення; багато інших різнорідних за своєю природою чинників.

Традиційно обліково-аналітична практика, яка створює інформаційну базу для ухвалення управлінських рішень, вимагає перегляду. Зараз усі показники, які покликані характеризувати ефективність діяльності, в найкращому випадку дозволяють виявити резерви в окремих сферах діяльності і носять статичний характер. Враховуючи необхідність системного обліку сучасного стану і перспектив розвитку підприємств, при оцінці їх вартості, аналізі ефективності використання капіталу і інших випадках, доцільно виходити з потенційних можливостей.

Потенціал формує основу для виробництва певного об'єму і асортименту продукції, побудови моделей мінімізації збитків і максимізації прибутків, визначення оптимального співвідношення компонентів виробничої і організаційної структури управління і інших економічних механізмів. Здатність підприємства максимально використовувати власний потенціал значною мірою зумовлює його конкурентоспроможність.

Узагальнюючи вищевикладене, можна зробити висновок, що основний зміст поняття "потенціал" полягає в інтегральному відображенні поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати ресурси, що входять, за допомогою властивих її персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага і, таким чином, максимально задовольняти корпоративні і громадські інтереси.

Враховуючи це, під потенціалом слід розуміти максимально можливу сукупність активних і пасивних, явних і прихованих альтернатив (можливостей) якісного розвитку соціально-економічної системи підприємства в певному середовищі господарювання (ситуаційно-ринкова складова) з урахуванням ресурсних, структурно-функціональних, тимчасових, соціокультурних і інших обмежень.

У сучасній економічній науці обґрунтована класифікація різновидів потенціалів за наступними ознаками (рис. 1.3): за рівнем абстрагованості, у залежності від рівня агрегованості, за галузевою ознакою, за складом елементів, за спектром врахованих можливостей, за функціональною сферою виникнення, у залежності від міри реалізації потенціалу, з огляду на спрямованість діяльності підприємства.

Таким чином, потенціал підприємства - це сукупні можливості підприємства визначати, формувати і максимально задовольняти попит споживачів у товарах і послугах у процесі оптимальної взаємодії з зовнішнім середовищем і раціональним використанням ресурсів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.