Пряма кутова засічка

В прямій кутовій засічці положення невідомого пункту С визначають за координатами вихідних пунктів А і В та виміряними на цих пунктах кутами β1 і β2 ( рис. 2.1).

Рисунок 2.1 - Пряма кутова засічка

Засічку, наведену на рис. 2.1, називають прямою одноразоваю засічкою. У прямій одноразовій засічці відсутній контроль виміряних кутів, отже, координати пункту С також визначаються безконтрольно.

Якщо пункт С визначається за координатами трьох вихідних пунктів і виміряними на цих пунктах кутами, таку засічку називають багаторазовою.

Пряма багаторазова засічка фактично являє собою дві одноразові засічки, які можуть бути розв’язані окремо, а отже, координати пункту С будуть знайдені з контролем.

При кадастрових зніманнях дозволяється застосування лише багаторазової засічки.

Середню квадратичну похибку положення точки С, визначеної методом прямої кутової засічки (одноразової), обчислюють за формулою

, (2.10)

де mβ - середня квадратична похибка вимірювання кутів;

γ - кут при вершині засічки;

S1 і S2 - відстані від опорних точок до точки, що визначається.

Приймаючи до уваги, що

, (2.11)

а

, (2.12)

формулу (2.10) запишемо у вигляді:

.(2.13)

Якщо координати пункту С визначені як середнє арифметичне із результатів обчислень в двох варіантах (із двох одноразових засічок), то положення його характеризується середньою квадратичною похибкою:

.(2.14)

Розходження між середніми квадратичними похибками М1 і М2, визначеними із двох одноразових засічок, не повинно перевищувати 0,15м.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 3263;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.