Демографічна політика

 

Залежно від демографічної ситуації в країні проводиться певна демографічна політика – комплекс соціально-економічних заходів, за допомогою яких держава впливає на демографічні процеси в потрібному напрямі. Цілі демографічної політики можуть бути діаметрально протилежними. У країнах, що розвиваються, вони направлені на зниження народжуваності.

У всіх розвинених країнах проводиться політика, направлена на збільшення природного приросту населення. Для цього існують два напрямки: заохочення народжуваності за допомогою встановлення різних пільг сім'ям, які мають дітей, і зниження смертності за рахунок поліпшення соціального забезпечення і медичного обслуговування.

Демографічна ситуація в Україні, яка останніми роками дійшла до стану гострої демографічної кризи, продовжує ускладнюватися і набувати катастрофічного характеру. Свідоцтвами тому служать зменшення загальної чисельності населення, а також посилення еміграційних і депопуляційних процесів, що відбуваються за рахунок, як істотного підвищення смертності, так і різкого зниження народжуваності. Це, у свою чергу, обумовлюється стрімким спадом життєвого рівня і зубожінням переважної більшості людей. Нинішня демографічна ситуація пояснюється і іншими чинниками.

Сьогодні депопуляційні процеси, що почалися ще в 1979 р. з сільського населення, охопили вже понад 90 % сільських адміністративних районів. З 1992 року депопуляційні процеси поширилися також серед міських жителів.

Не можуть не викликати тривогу зростання смертності, особливо в крупних промислових районах і Чорнобильській зоні. Поліські частини Київської і Чернігівської областей стали регіоном демографічної катастрофи, оскільки тут відсутні умови для відтворення населення. Переважання сімей з 1-2 осіб передпенсійного віку і радіоактивне забруднення погіршують показників демографічного відтворення.

Подолання демографічної кризи є проблемним завданням і потре­бує комплексного підходу до її вирішення на рівні держави. Для значного покращення демографічної ситуації необхідна дер­жавна Концепція демографічного розвитку. Демографічна політика в Україні має бути направлена на підвищення природного приросту, перш за все на підвищення народжуваності. Конкретний зміст заходів демографічної політики, її цілі, тен­денції та перспективи базуються на аналізі динаміки демографічної ситуації в країні або регіоні.

Основними напрямками демографічної політики є створення умов для поєднання батьківства з активною про­фесійною діяльністю, зниження захворюваності та смертності, збіль­шення тривалості життя, покращання якісних характеристик насе­лення, регулювання міграційних процесів, урбанізації та розселення населення, державна допомога сім'ям з дітьми, соціальна підтримка інвалідів, людей похилого віку, непрацевлаштованих та ін. Ці напрямки демографічної політики мають бути узгоджені з такими сферами соціальної політики, як зайнятість, регулювання доходів, освіта, охорона здоров'я, професійна підготовка, соціальне забезпе­чення.

Необхідно забезпечити належне фінансування заходів, спрямованих на реалізацію гарантованих Конституцією Украї­ни прав на працю та можливість заробляти собі на життя, соціальний захист, достатній життєвий рівень, охорону здоров'я, медичну допомо­гу, безпечне довкілля, освіту.

Демографічна політика в Україні має бути направлена на підвищення природного приросту, перш за все на підвищення народжуваності. З метою підтримки молодих сімей з дітьми запровадити:

• пільгове оподаткування та довгострокове кредитування сімей з дітьми залежно від кількості дітей;

• збільшення видатків на пільгове кредитування будівництва житла;

• одноразову допомогу сім'ї при народженні дитини, яка має бути адекватною всім витратам;

• розвиток системи дошкільного виховання дітей;

• економічне стимулювання активності сім'ї шляхом зменшення оподаткування сукупного доходу сім'ї залежно від кількості дітей тощо.

Принциповою особливістю демографічної політики є те, що її заходи діють не безпосередньо на перебіг демографічних процесів, а опосередко­вано, шляхом прийняття рішень у сфері шлюбу, сім'ї, народження дітей, вибору професії, сфери зайнятості, місця проживання та ін. Заходи де­мографічної політики впливають як на формування демографічних по­треб, що обумовлюють динаміку демографічної поведінки, так і на ство­рення умов для їх реалізації. Особлива складність демографічної політи­ки як частини соціального управління полягає в необхідності враховува­ти й узгоджувати інтереси рівнів: індивідуальних, сімейних, групових та суспільних; локальних, регіональних, загальнодержавних; економічних, соціально-політичних, екологічних, етнокультурних; найближчих, середньострокових та довгострокових. Ефективність демо­графічної політики залежить від комплексності здійснення її заходів, зорієнтованості їх на перспективу та послідовності.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1240;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.