Дисциплінарна відповідальність

Порушення посадовою особою вимог охорони праці розглядаються як порушення трудової дисципліни в тих випадках, якщо ці порушення не спричинили за собою важких наслідків і не могли їх спричинити. Дисциплінарна відповідальність полягає в дисциплінарному стягненні, що накладається вищестоящою адміністрацією.

Види дисциплінарного стягнення: зауваження, догана, сувора догана, зсув на нижчу посаду на термін до 3 місяців і звільнення з роботи. Право залучення до дисциплінарної відповідальності надано капітанам судів, керівникам підприємств, а також посадовим особам відповідно до «Статуту про дисципліну працівників морського транспорту».

Адміністративна відповідальність за порушення правил охорони праці передбачає чи попередження грошовий штраф, сума якого утримується з заробітної плати оштрафованого.

Кримінальна відповідальність за порушення трудового законодавства і вимог охорони праці передбачена статтями Кримінального кодексу України. Кримінальна відповідальність настає в тому випадку, якщо ці порушення з'явилися (чи могли з'явитися) причиною нещасливих чи випадків інших важких наслідків. У залежності від ваги наслідків законом передбачені такі покарання винних, як штраф, звільнення з посади, виправні роботи на термін до 1 року, позбавлення волі на термін від 1 року до 5 років.

За законом до кримінальної відповідальності можуть залучатися лише ті посадові особи, що відповідно до свого службового становища зобов'язані чи забезпечувати контролювати безпеку праці на виробництві. Право залучення до кримінальної відповідальності в нашій країні надано органам прокуратури.









Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 647;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.