Культурні норми як стереотипи в житті людини і використання їх в психології.

Стереотипи– тверда, часто спрощена, стандартна думка про соціальні групи чи про окремих індивідів як представниках цих груп.

Дуже схоже трактування поняттю "стереотип" дає Байбурін А.К.: це судження, у загострено спрощеній та узагальненій формі, з емоційним фарбуванням, що приписує визначеному класу обличчя деякі властивості, чи, навпаки, що відмовляє їм у цих властивостях. Стереотипи розглядаються як особливі форми обробки інформації, що полегшують орієнтацію людини у світі. Ознаки, що містяться в стереотипах, використовуються для оцінки співвіднесеності предметів до того чи іншого класу і приписування їм визначених характеристик.

Стереотипи мають узагальнюючу функцію, що складається в упорядкуванні інформації:

1. Когнітивну функцію - генералізація (іноді надмірна) при упорядкуванні інформації - коли відзначають що-небудь, що "кидається в очі". Наприклад, при засвоєнні чужої культури на заняттях іноземною мовою приходиться одні стереотипи (регулюючі інтерпретацію мови) заміняти іншими;

2. Афективну функцію - визначена міра етноцентризму в міжетнічному спілкуванні, виявлена як постійне виділення "свого" у противагу "чужому";

3. Соціальну функцію - розмежування на "внутрігрупове" "позагрупове" приводить до соціальної категоризації, до утворення соціальних структур, на які активно орієнтуються в повсякденному житті. Важливу роль грає орієнтація по національній ознаці, найбільшою мірою виражаючись (для стороннього спостерігача, принаймні) як забобони і з найбільшою гостротою реалізуємі при міжетнічному спілкуванні.

Норми культури – один із стереотипів у людській діяльності – це правила поведінки або дії, які стали внутрішніми регуляторами людських дій. Норми культури мінливі, вони змінюються разом із суспільство. Вони поділяються на:

· Загальнолюдські;

· національні;

· класові;

· групові;

· між індивідуумами.

Норми культури диференціюються за соціальними структурами, в різних соціальних групах вони можуть відрізнятись за своїм змістом. Норми підтримують дистанцію між класами, професійними групами, станами і забезпечують розподіл знань і типів діяльності та відповідного соціального статусу і привілеїв.

Норми культури відрізняються одна від одної за ступенем обов’язковості (спонукальні норми, заборонені).

Культурні норми – норми, що підтримують стійкі принципи комунікацій, взаємодії між індивідуумами і групами. Різке відхилення від прийнятих норм – ненормальна поведінка, якщо вона не отримала статус оригінальності або талановитості.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 910;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.