Класифікація видів пам'яті. Мнемічні здібності. Раціональна способи запам'ятовування.

Усі види пам'яті можна поділити за такими критеріями: за змістом, як перебігом процесів запам'ятовування, тривалістю збереженні та відтворення матеріалу та інше.

За змістом можна виділити такі види пам'яті:

- Образна пам'ять - це запам'ятовування, збереження і відтворення , раніше сприйнятих предметі» і явищ дійсності. Розрізняють підвиди образної пам'яті (або класифікація за ведучим аналізатором):

а)зорова (потрібно запам'ятати картину, пейзаж, територію, схему);

б) дотикова (наприклад у скульптора);

в) нюхова;

г) слухова.

- Емоційна пам'ять - це пам'ять на пережиті почуття і емоційні. Пережиті емоції і почуття не щезають безслідно. Людина знову, згадавши приємну подію, червоніє при спогаді про негідний вчинок, згадавши пережитий страх. Така пам'ять - важлива умова розвитку людини.

- Рухова пам'ять - не запам'ятовування, збереження і відтворення рухів та їх систем. Вона є основою розвитку різних рухів вмінь та навичок (ходіння, письма, водіння автомобіля, друкування ш машинці,

- Словесно-логічна пам'ять полягає у запам'ятовуванні, збереженні, відтворенні думок, понять. Цей вид пам'яті специфічно людський на відміну від рухової образної та емоційної, які в своїх простих формах властиві й тваринам. Запам'ятовуючи словесний матеріал, ми запам'ятовуємо зміст, думки, поняття, судження, втілені в словах. Словесно-логічна пам'ять пов'язана з мисленням, мовою, уявою людини.

За характером процесів пам’яті розрізняють:

· мимовільна — інформація запам'ятовується без спеціальних прийомів заучування, під час виконання діяльності або роботи з інформацією.

· довільна — цілеспрямоване заучування, за допомогою спеціальних прийомів, і ефективність запам'ятовування тут залежить від прийомів, цілей запам'ятовування.

За тривалістю закріплення і збереження матеріалу виділяють:

Ø короткочасну пам'ять забезпечує запам'ятовування одноразової інформації на короткий проміжок часу;

Ø довготривалу пам'ять — збереження інформації протягом тривалого часу;

Ø оперативну пам'ять — проявляється під час виконання певної діяльності і необхідна для її виконання в кожний заданий проміжок часу.

Короткочасна пам'ять є практично повністю автоматичною і працює без якої-небудь свідомої установки на запам'ятовування. Людина може охопити поглядом близько семи предметів, запам'ятовуючи у середньому від п'яти до дев'яти одиниць інформації, які вона спроможна точно відтворити через кілька десятків секунд після їхнього пред'явлення. Тому обгрунтовано вважають, що обсяг короткочасної пам'яті становить (7±2) елементи.

Довготривала пам'ять забезпечує людині тривале збереження знань, умінь і навичок, що потрібні в житті. Встановлено що інформація найкраще запам'ятовується, якщо до неї повертатися через визначені проміжки часу. Перший складає 15-20 хв, що зв'язано з роботою короткочасної пам'яті. Через дві години в людини включаються функції довгострокової пам'яті. Найкраще повернутися до вивченого через вісім годин і через добу. Якщо ж матеріал не повторювати, він буде сприйматися як новий.

За способом запам'ятовування:

- логічна, пов’язана із розумінням того змісту, що запам’ятовується;

- механічна, діє тоді, коли не досягається розуміння заучуваного матеріалу.

Усі розглянуті види пам’яті не існують ізольовано, найчастіше вони виступають разом.

Дуже важливою особливістю пам'яті людини є її продуктивність, яка визначається такими якостями: обсяг пам'яті, швидкість запам’ятовування, точність відтворення, міцність збереження, готовність до відтворення.

Обсяг пам'яті -це кількість інформації, яку може запам'ятовувати людина за певний період часу. Швидкість запам'ятовування визначається кількістю повторень, необхідних для запам'ятовування певного об'єму матеріалу. Точність відтворення визначається, процентним співвідношенням правильного відтвореного до всього обсягу» то підлягає відтворенню. Міцність пам'яті визначається збереженням завченого матеріалу і швидкістю його забування і, нарешті, готовність до відтворення виявляється в тому, наскільки легко і швидко людина може згадати в конкретний момент те, що їй потрібно. Кожен з цих, показників характеризує певний процес пам'яті: запам'ятовування, збереження, забування і відтворення. Готовність до відтворення в поєднанні із швидкістю і критичністю мисленні визначає кмітливість і винахідливість особистості, Якість та обсяг запам'ятовування залежать від людини (типу пам'яті, попереднього досвіду, володіння способами запам'ятовування, інтересом, станом організму), від матеріалу, який запам'ятовується (осмислення, зв'язність, зрозумілість, наочність, кількість), і також від умов запам'ятовування, характеру роботи з матеріалом.

Психологи сформулювали спеціальні правила запам'ятовування, які можна рекомендувати учням при вивченні різних навчальних предметів: Працюй з інтересом та бажанням; Будь спокійним і врівноваженим.; Став мету запам'ятати надовго, точно; Спочатку зрозумій, а потім запам'ятовуй (що краще зрозумієш, то краще запам'ятаєш); Якщо більше і краще попрацюєш із матеріалом, то краще запам’ятаєш; Використовуй різні види пам'яті; Закріплюй матеріал в пам'яті якомога швидше (за першу добу забувається приблизно 25% матеріалу); Використовуй різні прийоми запам'ятовування.

Індивідуальні відмінності пам'яті: об’єм, методи запам’ятовування, точність відтворення, готовність відтворення, цінність збереження.

Мнемо́ніка— сукупність прийомів і способів, що полегшують запам'ятовування і збільшують обсяг пам'яті, шляхом утворення штучних асоціацій. Мнемічні процеси виступають як компоненти пізнавальної активності людини і нерозривно пов'язані з його інтелектуальною діяльністю. Образи пам'яті іменуються уявленнями.

Мнемоніка не вдосконалює пам'ять, вона тільки полегшує запам'ятовування, та й то лише в окремих випадках (там, де придумані штучні асоціації закріплюються при запам'ятовуванні легко й швидко). У багатьох же випадках вона може наробити прямої шкоди, оскільки підмінює осмислене (логічне) запам'ятовування механічним завчанням.

 








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 3966;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.