Підприємства і споруди для зберігання та обслуговування транспортних засобів

Зберігання легкових автомобілів у населених пунктах передбачається відповідно до функціонального зонування їх територій. У житлових районах повинне забезпечуватись постійне зберігання всіх автомобілів (100%), що належать мешканцям цих районів, а також тимчасове зберігання автомобілів відвідувачів.

Кількість місць постійного зберігання легкових автомобілів у житлових районах визначають, виходячи з чисельності населення даного району на розрахунковий термін і розрахункового рівня автомобілізації, а тимчасового зберігання — виходячи з умов забезпечення цими місцями як мінімум 10% розрахункового парку автомобілів, що належать мешканцям даного району.

Гаражі й автостоянки індивідуальних автомобілів розміщують в основному на периферії житлових районів чи на вільних ділянках, віддалених від місць, призначених для ігор дітей і відпочинку населення. Для збільшення щільності розміщення гаражів в сучасному містобудуванні, особливо в крупних і найкрупніших містах, віддають перевагу багатоповерховим типам споруд як наземним з кількістю поверхів, як правило, до 5, так і підземним. Існуючі на сьогодні будівельні норми дозволяють для зберігання індивідуальних автомобілів використовувати цокольні і підземні поверхи багатоповерхових житлових і

    Рис.13.1. Основні типи гаражів-стоянок автомобілів: а)напівпідземні; б)підземні; в)у місцях перепаду рельєфу; г)наземно-підземні; д)підземні трьох’ярусні; е)наземно-підземні багатоярусні; ж)механізовані - приклад із зарубіжної практики  

громадських будинків, за винятком будинків установ охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення, загальноосвітних школ, дитячих дошкільних установ, установ культури, громадського харчування і таке інш. Допускається також розташування гаражів у прибудовах до деяких споруд і будівель комунального і господарсько-технічного призначення (рис.13.1).

Відстані - санітарні розриви від наземних і комбінованих наземно-підземних гаражів і автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будинків приймають не менш тих, що приведені в табл.13.2.

Таблиця 13.2

Будинки, до яких визначаються відстані - розриви Відстань, м, від гаражів і відкритих автостоянок при числі легкових автомобілів
10 і менш 11-50 51-100 101-300 понад 300
Житлові будинки 10**
у тому числі торці житлових будинків без вікон 10** 10**
Громадські будинки 10** 10**
Загальноосвітні школи і дитячі установи (дошкільні)  
Лікувальні установи зі стаціонаром            
*Визначається органами Державного санітарного нагляду **Для гаражів ІІІ-ІУ ступенів вогнестійкості відстані приймають не менш ніж 12 м    

Примітка.

Відстані визначаються від вікон житлових і громадських будинків і від границь земельних ділянок загальноосвітніх шкіл, дитячих дошкільних установ і лікувальних установ зі стаціонаром до стін гаража або границь відкритої стоянки. На територіях міських громадських центрів передбачають автостоянки, що обслуговують об'єкти масового відвідування. Розрахункова кількість машиномісць на автостоянках у окремих громадських будівель та споруд масового відвідування визначають за нормами містобудівного проектування [1,2] в залежності від їх типу (класифікації) і величини.

Гаражі розміщують на спеціально виділиних ділянках при умові організації роздільних в'їздів - виїздів з них тільки на вулиці і дороги місцевого значення або на магістральні вулиці районного значення. При цьому найменшу відстань до в'їздів-виїздів на ділянки гаражів і автостоянок приймають: від перехресть магістральних вулиць районного значення (від границі проїжджої частини) – 100 м; від перехрещень вулиць і проїздів місцевого значення – 35 м, а від зупинок масового міського пасажирського транспорту – 30 м. Довжину пішохідного підходу до гаражів і автостоянок для постійного зберігання легкових автомобілів від місця проживання власника слід забезпечити не більш ніж 800 м, а в умовах реконструкції — 1000 м. Віддалення автостоянок, призначених для тимчасового зберігання, визначають від входів у будинки - не більш ніж 150 м. Ширину проїзної частини в'їздів - виїздів приймають завширшки 3,5 м.

Автостоянки для тимчасового розміщення автомобілів проектують у вигляді окремих майданчиків, розташованих в середині території мікрорайону-кварталу, або окремих розширень- карманів на проїздах. Розміри майданчиків приймають з урахуванням "еталонних" габаритів автомобілів та зазорів між ними: малолітражних - 2,2 х 4,6 м, середніх - 2,3 х 5,3 м. При цьому ширина зазору для проходу людей приймається – 0,6 м. Ширину смуги розширень - карманів для автомобілів приймають в залежності від умов їх парковки (рис. 13.2).

У промислових і комунально-складських районах також варто передбачати тимчасове зберігання індивідуальних автомобілів робітників відповідних підприємств, а також постійне зберігання усіх відомчих (службових і спеціальних) легкових і вантажних автомобілів та інших транспортних засобів.

Рис.13.2. Планувальні схеми автостоянок, розташованих в середині мікрорайонів-кварталів: а)стоянка між двома проїздами – з однією та двома смугами руху; б)тупікова стоянка; в)стоянка на пересіченні проїздів; г)стоянка у вигляді розширення-карману на проїзді з двома смугами руху при розміщенні автомобілів уздовж проїзду; д)те ж саме - при розміщенні автомобілів під кутом до проїжджої частини

 

Гаражі відомчих автомобілів і автомобілів спеціального призначення, таксомоторні, автобусні і тролейбусні парки, трамвайні депо, станції технічного обслуговування та тому подібні об'єкти розмішують у промислових і комунально-складських зонах міста.

При розробці генеральних планів міст та поселень слід передбачати винос з густонаселених житлових районів автотранспортних підприємств, автозаправних станцій та доріг для вантажного автомобільного транспорту.

Мінімальні санітарні розриви від станції технічного обслуговування - СТО і автозапровочних станцій - АЗС до житлових, будинків і громадських будівель теж визначають за нормами проектування [1,2].

Питання самоконтролю до лекції №13

1.Наведіть основні чинники, які враховують при визначенні видів громадського пасажирського транспорту міст і поселень та при організації їх транспортної мережі.

2.Визначте основні типи споруд, що використовують для зберігання транспортних засобів мешканців міст. Наведіть основні містобудівні умови до їх розміщення.

3. Наведіть приклади планувальних схем автостоянок та основні планувальні параметри, які визначають їх розміщення в умовах існуючої забудови.

4.Визначте основні вимоги до розміщення підприємств та інших об'єктів, обслуговуючих міські транспортні засоби.

 








Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 2608;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.