Валютний курс – це співвідношення обміну двох грошових одиниць або ціна однієї грошової одиниці, виражена в грошовій одиниці іншої країни.

Фіксування курсу національної грошової одиниці в іноземній називається валютним котируванням. Воно дозволяє визначити співвідношення двох грошових одиниць, запропонованих для об­міну.

Котирування проводять державні (національні) і великі комерцій­ні банки. Розрізняють офіційне і вільне (ринкове) котирування валют. За офіційними котируваннями здійснюються всі валютні операції держави. У міжбанківській торгівлі валютою щоденні ко­тирування коливаються навколо офіційного курсу.

Валютне котирування може бути прямим і оберненим (непря­мим). Якщо котирування пряме, то 1, 10, 100одиниць іноземної валю­ти дорівнюють X одиниць національної валюти, якщо обернене – 1, 10, 100одиниць національної валюти дорівнюють X одиниць іно­земної валюти. В більшості країн для встановлення курсу національної валюти використовується пряме котирування.

Під час валютних операцій виникає необхідність встановлення крос-курсу. Це курс, отриманий розрахунково з курсів двох валют до третьої, або котирування двох іноземних валют, жодна з яких не є національною валютою учасника угоди, який встановлює курс. Наприклад, курс долара до марки, встановлений Національ­ним банком України.

У міжнародній практиці використовуються два методи встанов­лення валютних курсів:

· фіксовані курси валют;

· плаваючі (гнучкі) курси.

Перший метод діяв до 1970-х років і передбачав обмеження коливання національних валют відносно встановленого між ними співвідношення. З середини 1970 рр. використовується другий метод, за якого курси визнача­ються на валютному ринку під впливом попиту та пропозиції.

Існує декілька режимів плаваючих валютних курсів:

“незалежне плавання” – характеризується гнучким обмінним курсом, який складається незалежно від курсів інших валют під впливом попиту та про­понування на валютних ринках, та помірними інтервенціями центральних банків (валюти США, Японії, Великобританії, Аргентини, Австралії та ін.);

◘ “кероване плавання” характеризується активним впливом операцій центральних банків на ринковий курс валют (Греція, Туреччина, Індія, Південна Корея та ін.);

“спільне плавання” – режим гнучких обмінних курсів валют декількох країн з узгодженими межами взаємних курсових коливань (країни ЄC).

 








Дата добавления: 2015-06-05; просмотров: 1240;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.