Визначення необхідної кількості автобусів

 

Для забезпечення оптимального наповнення рухомого складу, що відповідає коливаннями пасажирських потоків, повинне мінятися кількість, місткість і розподіл рухомого складу по транспортній мережі.

Організація транспортного процесу полягає, у першу чергу, у раціональному призначенні числа працюючих на маршруті автобусів (Ам), їхньої пасажировмісності (qвм), режиму й тривалості роботи автобуса на маршруті (Тн).

Кількісний склад автомобільного парку визначається виходячи із плану перевезень і продуктивності різних типів автобусів стосовно до характеру перевезень як:

 

Ам = Q доб / U рд,

де: Q доб – обсяг перевезених пасажирів за день.

U рд - продуктивність роботи одного автобуса за день.

 

Необхідна кількість автобусів при відомому пасажиропотоці на найбільш завантаженій ділянці маршруту в годину «пік» може бути визначено з формули:

 

А м = (Q max * Т об): q вм, (авт.)

де: Q тах – максимальна потужність пасажиропотоку на найбільш завантаженій ділянці маршруту в годину «пік», пас.

Т об – час оборотного рейсу, год.

q вм – місткість автобуса, пас.

 

Основними характеристиками роботи автобусів на маршрутах є частота (h) і інтервал руху ( I ).

Частота руху – це кількість автобусів, що проходять через зупинку в одному напрямку по одному маршруту за одну годину, і визначається по формулі:

 

h = А м / Т об, (авт/год.) Ам = h * Т пр, (авт.)

де: Т пр – час проходження певної кількості автобусів, год.

Інтервал рухуце час між автобусами, що випливають по одному маршруті, в одному напрямку, один за одним і визначається по формулі:

 

I =( Т об * 60)/ Ам,, (хв.) А м = Т об / I , (авт.)

Інтервал руху залежить від потужності пасажиропотоку й місткості автобуса, являє собою величину, обернено пропорційній частоті руху:

 

I = 1 / h, (год.)

На ділянках з більшою кількістю маршрутів виявляють максимальну пропускну здатність автобусної лінії, пунктів зупинки і перехресть, а також відповідну їй максимальну провізну спроможність.

Під максимальною пропускною здатністю автобусної лінії розуміється найбільша кількість автобусів, що може бути пропущене за одна година в одному напрямку по одній полосі руху при дотриманні повної безпеки руху, що становить 100-120 авт/год.

Під провізною спроможністю автобусної лінії розуміється максимальна кількість пасажирів, що може бути перевезено автобусами за одну годину в одному напрямку (провізна спроможність однієї автобусної лінії, залежно від місткості автобуса, перебуває в межах 7-21 тис. пас/чіл).

Наповнення автобуса в годинники «пік» визначається кількістю місць для сидіння й кількістю стоячих пасажирів, з розрахунку 3 чоловік на 1 м2 вільній площі підлоги (максимальна припустима норма 5 чоловік на 1 м2).








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 3656;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.