II медичний факультет

 

Про кафедру «Кафедра Гігієни та екології»

Кафедру засновано у 1922 р. як кафедру загальної, соціальної гігієни та гігієни праці. З 1997 р. кафедра носить назву “Гігієни та екології” та об'єднує в собі колишні самостійні кафедри: комунальної і радіаційної гігієни, гігієни праці, гігієни дітей і підлітків, гігієни харчування та клінічної дієтології.

На кафедрі навчаються студенти VI курсу медичного факультету. Щорічно забезпечується випуск більше 500 студентів за фахом “Лікувальна справа”, “Педіатрія” та ІV – VI курсів за фахом “Медико-профілактична справа”.

На кафедрі проходять підготовку лікарі-інтерни з фаху “Загальна гігієна”.

Кафедрою проводиться післядипломна підготовка фахівців з гігієни харчування.

Кафедра приймала участь у розробці нових навчальних програм викладання гігієни, кваліфікаційних характеристик лікаря-випускника за спеціальностями “Лікувальна справа”, “Медико-профілактична справа”.

Напрямки наукових досліджень кафедри:

· комплексне вивчення суспільного здоров’я населення у зв’язку із впливом факторів навколишнього середовища в умовах екологічного негаразду та розробка профілактичних заходів щодо охорони довкілля і здоров’я населення, розробка нових методичних підходів до оцінки стану здоров`я населення в умовах багатофакторного впливу чинників довкілля та рекомендацій по вдосконаленню ранньої донозологічної діагностики при масових профілактичних обстеженнях населення;

· еколого-гігієнічна оцінка наслідків техногенного порушення і забруднення ґрунту і суміжних об`єктів на території промислових комплексів;

· дослідження факторів промислового середовища та трудового процесу та змін у організмі робочих у процесі трудової діяльності;

· фізіолого-гігієнічне обґрунтування раціонального харчування різних вікових груп дитячого населення та оптимізація стану здоров’я дітей та підлітків за рахунок використання аліментарного фактору;

· санітарно-гігієнічна оцінка якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

На кафедрі працюють науково-виробничі трудові колективи (НВТК), які пройшли акредитацію та атестацію в МОЗ України на право проведення досліджень:

· НВТК "Центр"

· НВТК "Гігієніст"

· НВТК «Санітарна лабораторія ДМА»

· НВТК “Експертиза”

 

 

Історія кафедри «Кафедра Дитячої хірургії»

Кафедра хірургії дитячого віку в місті Дніпропетровську була заснована в 1939 році на базі Олексіївської лікарні в даний час це дитячої міської лікарня № 3 імені професора М.Ф. Руднєва.

Першим завідувачем кафедри дитячої хірургії був професор А.Б. Френкель (1939-1941) В післявоєнні роки (1946-1953) кафедрою завідував професор Н.І. Гарбер.

З 1953 по 1957 рік на чолі кафедри була професор Н.О. Абрамова. Співробітниками розроблялись та удосконалювались методи лікування ортопедо-травматологічних хворих, хворих із кістково-суглобовим туберкульозом.

Протягом 21 року (1957-1978) кафедру очолювала професор А.Д. Христич, проректор з наукової роботи Дніпропетровського медичного інституту, заслужений працівник вищої школи.

У 1978 році завідувачем кафедри дитячої хірургії став П.Т. Сягайло (з 1973 р. працював професором цієї кафедри) та обіймав цю посаду до 1996 року. Професор П.Т. Сягайло – академік Академії наук національного прогресу, професор, доктор медичних наук, заслужений працівник вищої школи, декан педіатричного факультету Дніпропетровського медичного інституту.

З 1996 по 1997 р. обов'язки завідуючої кафедри виконувала доктор медичних наук Л.І. Бойко.

З 1997 по 2006 р. року кафедру очолював доктор мед. наук, професор В.І.Сушко. Науковим напрямом було визначено реабілітацію дітей з вадами розвитку та хірургічними захворюваннями. За цей час в 1999р. заснована Асоціації дитячих хірургів Дніпропетровської області.

З 2006 року кафедру дитячої хірургії очолює доктор медичних наук, професор В.А. Дігтяр. Наукова та практична діяльність професора пов’язана з лікуванням дітей з вадами розвитку та хірургічними захворюваннями органів черевної та грудної порожнини, опорно-рухового апарату, впровадженням малоінвазивних технологій у дітей.

 

 

Історія кафедри «Кафедра Загальної гігієни»

Історія становлення та розвитку кафедри загальної гігієни нерозривно пов’язана з історією Дніпропетровської медичної академії та її гігієнічної наукової школи, яка розпочалась у ХІХ ст. зі створення санітарного земства Катеринославської губернії. Одним з найважливіших його надбань стає створення у 1916 році курсу гігієни при жіночих курсах Вищого гірничого училища м. Катеринослава, першим його завідувачем стає директор Катеринославського санітарно-бактеріологічного інституту, земський санітарний лікар І.І. Степанов-Григор'єв.У 1922 році була заснована кафедра загальної, соціальної гігієни та гігієни праці, першим завідувачем та організатором якої був проф. М.В.Донич. В різні роки кафедрою керували директор НДІ дезінфектології, дійсний член РАМН та академік РАМТ, д. мед. н, проф. М.Г.Шандала, проф. В. М. Пазинич, проф. М.М. Паранько. З 2003 року кафедру очолює д. мед. н., проф. Е. М. Білецька, учениця і послідовниця проф. М.М. Паранька та академіка І.М. Трахтенберга.

За період 2003-2012 рр. наукові інтереси та навчальні здобутки кафедри піднялись на ще більш високий якісний рівень. Поряд з інтенсивним удосконаленням навчального процесу, протягом 2001-2005 років кафедра виконує дві науково-технічні програми МОЗ України «Репродуктивне здоров’я жінок» та «Діти України», які пролонгувались у 2-х міжнародних проектах з проблеми важких металів (Росія, Білорусь). У теперішній час виконується НДР «Особливості формування репродуктивного здоров'я населення внаслідок впливу техногенно забрудненого довкілля та шкідливих професійних факторів». У листопаді 2007 року на базі кафедри з нагоди її 85-річчя була проведена Міжнародна науково-практична конференція. Потужний рівень конференції (більш ніж 150 учасників) було забезпечено участю таких корифеїв гігієнічної науки, як академіки М.Г. Шандала (Москва) та А.М. Сердюк (Київ), професори М.М. Паранько (Дніпропетровськ), М.М. Надворний (Одеса), Д.О. Ластков (Донецьк), О.І. Тимченко (Київ), С.Ф. Гончаров (генерал-майор, директор ВЦМК «Захист», Москва) та ін.

За останні 10 років здобувачами та аспірантами кафедри під керівництвом проф. Білецької Е. М. захищено 7 кандидатських та 3 докторські дисертації, виконується докторська дисертація викладачем Н.М.Онул, отримано 5 патентів, розроблені та впроваджені в практику 6 методичних рекомендацій, 8 інформаційних листів, видано 10 монографій, 5 підручників та посібників, опубліковано понад 200 статей, зроблено 140 доповідей на з'їздах, конференціях тощо.

Кафедра з перших днів свого існування приділяла велику увагу студентській науковій роботі. Практично кожний із членів викладацького складу кафедри – у минулому активний член СНТ, участь в якому є своєрідним фундаментом для подальших успіхів у науково-дослідницькій та викладацькій роботі.

Отже, слід підкреслити, що за 100 років існування гігієнічна школа нашої академії дала науці більше ніж 100 дисертацій з різних напрямків, присвячених гігієнічній діагностиці техногенно-забрудненного довкілля, його впливу на здоров'я людини, розробці гігієнічних заходів управління та зміцнення здоров'я населення промислових територій. Гігієнічною громадою XIV з'їзду гігієністів нашої країни 30 гігієністів у ХХ столітті визнані провідними, серед яких 7 вчених належать до Дніпропетровської гігієнічної школи (Стояновський О.Ф., Кучерявий І.М., Чехлатий П.Х., Столмакова Г.І., Чукмасова Г.Т., Шелюг М.Я., Кас'яненко А.М.), що свідчить про її значущість у благородній справі «служения общественному здравию».

 

 

Історія кафедри «Кафедра неврології і офтальмології»

Кафедра НЕВРОЛОГІЇЇбула організована у вересні 1919 року. Організатором і першим завідувачем її був доктором медичних наук, професор В.Е.Дзержинський ( 1919-1923 рр.) З 1923 по 1932, завідувачем кафедрою був доктор медичних наук, професор M.С.Доброхотов. З 1932 по 1955, кафедрою керував заслужений діяч науки, доктор медичних наук, професор Н.В.Миртовський. З 1955 по 1970 кафедра нервових хвороб була очолена доктором медичних наук, професором Ф.Я.Розе. З 1970 по 1991 керувала кафедрою заслужений працівник вищої школи, доктор медичних наук, професор В.Н.Миртовська. На кафедрі виконано й захищено 9 докторських і 45 кандидатських дисертацій (у тому числі іноземними громадянами - так, в 2005 році успішно захистив дисертацію по неврології аспірант кафедри, громадянин Катару). Лікарі, що пройшли підготовку на кафедрі, успішно працюють невропатологами в США, Норвегії, країнах арабського миру. В 2006 р. кафедру об’єднано з кафедрою офтальмології. Кафедра ОФТАЛЬМОЛОГІЇстворена в 1919 р. Завідувачем був призначений головний лікар очного відділення А.І. Кулебякін. У 1922 р. зав. кафедри був обраний д.м.н проф. І.І. Казас. Наукова робота кафедри під його керівництвом була присвячена питанням трахоми, сифілісу, травматизму очей. З листопада 1949 р. кафедру очолював д.м.н., проф. А.І.Дашевський. Під його керівництвом проводилися наукові дослідження з питань рефракції ока та глаукоми. Вивчалися основні питання теорії тонографії, динаміки створення та відтоку внутрішньоочної вологи у здоровому та хворому на глаукому оці. А.І. Дашевський – автор приладів, які застосовуються у наукових та лікувальних закладах, та автор більше 200 наукових праць. Наказом Президії Верховної Ради України у 1965 р. за видатні заслуги і підготовку медичних кадрів йому було присвоєне почесне звання заслуженого діяча науки УРСР. З 1979 р., після виходу на пенсію А.І.Дашевського, кафедру очолила його учениця А.О.Ватченко, наукова робота якої була присвячена питанням рефракції ока. В 2006 р. кафедру об’єднано з кафедрою неврології.







Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 708;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.