Виробництво крученого шовку

Шовк - сирець служить сировиною для виробництва крученого шовку, який одержують з'єднанням (суканням) і скручуванням декількох кінців ниток шовку-сирцю. В результаті нитка утворюється дуже міцною та рівномірною по лінійній щільності.

Технологічний процес шовкокрутильного виробництва складається з підготовки шовку до розмотування, розмотування, сукання, скручування, закріплення скрутки.

Сукання ниток із шовку полягає в з'єднанні декількох ниток шовку-сирцю при перемотуванні їх із декількох котушок на одну на крутильних машинах. Натяг усіх ниток при цьому повинен бути однаковим, що попереджає утворення дефекту при крутінні, який називають штопорністю. Кручену нитку зволожують або запарюють, щоб уникнути розкручування й утворення петель.

7.4.Кручені нитки фасонного скручування

Кручені нитки фасонного скручування різко відрізняються від ниток спеціального скручування і виготовляються на спеціальних крутильних машинах.

Виходячи з принципових відмінностей методів, одержання крученої нитки фасонного скручування прийнято розділяти на три види: фасонну кручену пряжу, фасонні нитки з рівничним ефектом і синель.

Фасонна кручена пряжа складає найбільш різноманітну групу фасонних ниток. Нитки цієї групи складаються із серцевинної (стрижневої) нитки, навколо якої обкручується різним способом ефектна (нагінна) нитка, що подається крутильною машиною зі швидкістю більшою, ніж швидкість стрижневої нитки. За рахунок нагінної нитки фасонній пряжі можна додати різноманітний зовнішній вигляд. Для закріплення отриманого ефекту фасонну пряжу деяких різновидів скручують ще з однією ниткою - закріпляючою. Скручування перших двох ниток із закріпляючою роблять одночасно, або ж застосовують спеціальне друге крутіння, звичайно убік, протилежний першому.

Методів одержання фасонної пряжі дуже багато, наведемо схематично деякі з них.

Петляста пряжа. Крутильна машина, яка виготовляє петлясту пряжу, має три пари випускних циліндрів (рис. 7.3). Нагінна нитка __ випускається з більшою швидкістю, чим стрижнева нитка __. Одночасно нагінна нитка зв'язується зі стрижневою закріпною ниткою __. Для утворення чітких петель нагінна нитка повинна мати значну пружність, тому вона повинна бути з вовни або шовку.

 
 

Спіральна пряжа.При першому скручуванні нагінна нитка __ (рис. 7.4) у вигляді товстої пряжі або рівниці подається з більшою швидкістю, ніж стрижнева нитка, і обвиває останню щільними витками. При другому скручування в зворотну сторону витки нагінної нитки відокремлюються від стрижневої та додають нитці ефектний вид спіралі. Одночасно при другому скручуванні нагінна нитка зв'язується зі стрижневою закріпною ниткою __.

Шишкувата пряжа.На визначеній відстані L (рис. 7.5) на стрижневу нитку __ щільно намотується у вигляді стовщення (гуль) нагонна нитка __. Для утворення цих стовщень випускна пара А періодично зупиняється та припиняє випуск стрижневої нитки __ Нагонна нитка __ випускається безупинно і при VI=0 намотується під нерухомим прутком С на обертову стрижневу нитку у вигляді стовщення. Закріпна нитка скручується з першими нитками при другому крутінні в зворотну сторону. Товщина гуль залежить від тривалості зупинки випускної пари А, а відстань між ними - від розміру подачі стрижневої нитки за один період.

Фасонні нитки з рівничним ефектом.Рівничний ефект створюється шматочками рівниці 1 (рис.7.6.) визначеної довжини, які відокремлюються внаслідок періодичних зупинок витяжної задньої пари П та беззупинного обертання передньої витяжної пари 1.

Шматочки рівниці, що відокремилися, захоплюються двома стрижневими нитками 2 і скручуються разом із ними.

Синель, або гусенична пряжа.Синель-це фасонна нитка. поверхня якої покрита ворсом із натурального або штучного шовку.

 
 

На машині, яка виготовляє цю нитку, шовкові нитки розрізаються на невеликі та рівні відрізки ворсу, які потім подаються між двома стрижневими нитками і закріплюються тут при крутінні останніх (рис. 7.7).

 

Таким чином, за допомогою крутіння можна не тільки виготовляти нитки з новими, підвищеними фізико-механічними властивостями, але і різноманітного зовнішнього вигляду. Останнє дозволяє одержати різноманітний асортимент тканих та інших виробів текстильної промисловості.

 

 

7.5. Виробництво текстурованих ниток із хімічних волокон

 

Одним із представників текстурованих ниток є нитки - еластик. Нитка ___ (рис.7.8) із основного пакування проходить натяжний пристрій ___ через прилад ___, нагрівач ___, надходить у вьюрок ___, через який протягається випускним приладом ___. Від приладу ___ до затиску у вьюрці нитка одержує крутку одного напрямку, що фіксується в нагрівачі (160-220о С) . На ділянці від вьюрка до випускної пари нитка отримує крутку іншого напрямку, тому відбувається розкручування до початкової крутки. Випускним приладом нитка спрямовується на бобіну ___.

Отримана нитка має високу об'ємність і розтяжність.

Іншим видом високорозтяжних текстурованих ниток є звиті нитки, які утворюються гофруванням із тепловою обробкою та дією на нитку гострої грані платівки.

При першому способі (рис. 7.9.) нитка __ із пакування проходить вічко ниткопровідника ___, лійку ___ і надходить у диски ___. Під тиском дисків нитка розплющується та подається в нагрівальну трубку всередині термокамери ___. Температура у камері, де нитка гофрується і стабілізується 175-185 0 С. Після виходу з трубки звита нитка намотується на бобіну й одержує розтяжність не менше 30%.


При другому способі (рис. 7.10) нитка, змотуючись із пакування___, проходить натяжний прилад___, пруток___, 2-3 рази обгинає барабанчик___ і гостре лезо ножа___. Потім нитка йде до верхнього направляючого прутка___ та намотується на бобіну___. Ніж нагрівається електроспіраллю. Поверхня волокна, що стикується з гострим лезом ножа, сідає, а протилежна поверхня - витягається. Виникає момент крутіння, який сприяє утворенню звитості.

 

Сутність текстурування полягає в тому, що при фізико-хімічних впливах на термопластичні нитки відбувається переорієнтування полімеру, у результаті чого елементарні нитки вигинаються, приймають просторову форму, а комплексна нитка набуває пушистості і підвищеної обємності. Текстурування здійснюється з метою підвищення питомого обьєму ниток або їх розтяжності.

 

Контрольні запитання:

1. Процес скручування ниток і пряжа, його сутність і призначення. Явища, що відбуваються при скручуванні пряжі.

2. Властивості і використання крученої пряжі.

3. Виробництво швейних ниток

4. Схема виробництва швейних ниток.

5. Виробництво крученого шовку.

6. Виготовлення ниток фасонного скручування.

7. Схема отримання петлистої пряжі.

8. Отримання спіральної пряжі.

9. Схема отримання шишкуватої пряжі.

10. Схема отримання нитки з рівничним ефектом.

11. Технологічна схема отримання нитки еластик.

12. Технологічна схема отримання витої нитки пресуванням та тепловою обробкою.

13. Технологічна схема отримання нитки протягуванням через нагріте гостре лезо.

Самостійна робота

1. Підготовка до скручування. Сукальні машини.

2. Скручування, прядильно-крутильна машина.

3. Скручування, крутильна машина подвійного крутіння.

4. Види текстурованих ниток і область їх застосування.

5. Сировина для одержання текстурованих ниток і його характеристика. .

6. Сутність і ціль текстурування.

7. Технологічна схема машини для текстурування з механізмом крутіння роторного типу.

8. Технологічна схема машини для текстурування з механізмом крутіння фрикційного типу.

 

Де про це читати:

1. Механическая технология текстильных материалов: Учеб. для вузов/А.Г.Севастьянов, Н.А.Осьмин, В.П.Щербаков и др..- М.: Легпромбытиздат, 1989. .- С. 234 - 258.

2. Труевцев Н.И. и др. Технология и оборудование текстильного производства. - М.: Легкая индустрия, 1975.- С.319 - 335.

3. Зотиков В.Е. и др. Механическая технология волокнистых материалов. М.: Гизлегпром, 1963 .-С.302 - 326.

4. Прядение, ткачество, вязание. /Р.Д.Ефремов, А.Г.Ковальский. - Учеб. пособие. - Киев: КТИЛП, 1989. - С. 29- 37.

 

 

 

Лекція 8








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 904;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.