Снування основних ниток.

Перемотана на мотальних машинах нитка на бобінах надходить у снувальний цех. Суть снування- полягає в одночасному намотуванні на снувальний валик, барабан або котушку певного числа паралельно розташованих основних ниток із постійним і однаковим натягом. Мета снування - навивка з бобін основних ниток на снувальний валик або ткацький навій, який має вигляд великої котушки. У текстильній практиці відомі три способи снування: партіоний, стрічковий і секційний. Найбільш поширеним у ткацькому виробництві є партіоний спосіб, при якому на снувальний валик паралельно намотуються від 300 до 700 ниток основи певної довжини. Потім нитки основи декількох снувальних валиків перемотуються на ткацький навій на шліхтувальній машині. Кількість снувальних валиків (2-16) у партії залежить від виду тканини.

Схема партіоної снувальної машини зображена на рис.8.4. На снувальній рамці __ установлюється необхідна кількість бобін__ , із яких основні нитки змотуються та навиваються на снувальний валик __. З бобін __нитки основи __ проходять сигнальний пристрій __ (спрацьовує при обриві нитки), через рядок __, який складається з металевих гребенів, і рівномірно розподіляє нитки по ширині снувального вала. Мірильний валик__ передає рух лічильнику довжини снування, і нитки основи навиваються на снувальний валик___.

Пороки при снуванні. Обривність. Відходи. Основні пороки при снуванні такі: нахлест - обірваний кінець нитки при змотуванні з бобіни не зв'язується з кінцем нитки на снувальному валі, а замотується на ньому;

защип- обірваний кінець однієї нитки прив'язується до кінця другої нитки на снувальному валі. Нахлест та защип є наслідком розладу гальмової системи машини і недбалої роботи снувальниці. При шліхтуванні ці пороки можуть викликати утворення джгутів на снувальному валі;

неправильна форма намотки на снувальний вал -наслідокнеправильного розташування ниток у направляючому рядку та неправильного його розведення;

врізання ниток у краї снувального валу при неправильній установці рядка щодо фланців снувального валу, слабкому кріпленні фланців і їхньому перекосі;

 
 

слабини і різний натяг ниток при неправильному налагодженні натяжних приладі.

 

 

 

 

8.4. Шліхтування основних ниток

У процесі ткацтва на ткацькій станині нитки основи зазнають значного тертя при проходженні через вічка ремізок між зубами берда. Крім того, нитки підлягають переміннам по величині багаторазовим навантаженням при утворенні ткацького зіва. Все це приводить до збільшення обривності ниток основи, утворенню браку тканини і непродуктивному простою верстатів. Щоб додати ниткам стійкість і гладкість (для зменшення коефіцієнта тертя) їх проклеюють або шліхтують.

Схема шліхтувальної машини показана на рис.8.5.

 
 

Снувальні валики ___, які складають партію, установлюють на спеціальній стійці. Основні нитки з першого валика спрямовуються під другий, звідси разом із нитками другого валика під третій і т.д. Послідовно об'єднані нитки з окремих валиків подаються до шліхтувальної машини, де нитки основи спеціальним валиком ___ опускають у шліхтувальну ванну __, наповнену шліхтою. Надлишки шліхти віджимаються віджимними валами __ і нитки надходять у сушильну частину __ машини. Просушені валики проходять через цінові прутки __, які розділяють нитки з окремих валиків. Рядок __, який створює певну ширину основи і розділяє склеєні між собою нитки основи, обгинає випускний вал ___ і навивається на навій ___.

8.5. Проборка і прив'язка основи

Для вироблення тканини на ткацькому верстаті нитки основи повинні бути просмикнуті в ламелі основоспостерігача, а також заправлені в певному порядку у вічка ниченицьі між зубами берда. Операція заправки ниток основи називається набиранням.

Ламель - це деталь механізму основоспостерігача, призначеного для зупинки верстата при обриві нитки основи. Ламель має вигляд сталевої пластинки (рис.8.6. __).

У отвір 1 просмикують нитку основи, в отвір 2 вставляються рейки основоспостерігача. У залежності від конструкції механізму основоспостерігача використовуються ламелі різної форми. Так, ламель 1 використовується на верстатах, що переробляють бавовняну, лляну і вовняну пряжу, ламель 2 на шовкоткацьких верстатах.

Ремізки призначені для утворення зіва на ткацькому верстаті. Кожна ремізка складається з рамки з насадженими на неї ниченицями1 із вічками 2. Нитки основи у певному порядку просмикуються у вічка галев ничениць (рис..8.7)

 
 

Бердапризначені для прибою ниток утка, прокинутих у зев, до опушки тканини і рівномірного розміщення ниток основи по ширині тканини (рис. 8.8.). Бердо складається з ряду паралельних плоских металевих пластинок (зубів), туго затиснутих з обох кінців. У проміжку між зубами берда пробираються 1, 2, 3 і більш ниток основи

Утокові нитки надходять у ткацьке виробництво в самих різних пакуваннях (початках, мотках, котушках, бобінах), які не завжди можуть бути використані на ткацьких верстатах. Тому утокові нитки доводиться перемотувати в пакування відповідної форми і розмірів.

У човниковому ткацтві використовують пакування у вигляді початків. Їх поміщають у човник, при русі якого утокова нитка, змотуючись із початку, прокладається у зіві. Бобіни використовують на безчовникових верстатах, де уток із бобін прокладається в зіві за допомогою малогабаритних ниткопрокладачів, спеціальних захоплень, рапір або інших способів. Котушки використовують у виробництві тканин з натурального шовку.

Таким чином, весь процес підготовки утокових ниток до ткацтва складається з двох операцій - перемотування утокових ниток та їх зволоження або емульсування. Якщо утокові нитки поступають у необхідних пакуваннях із достатньою вологістю, їх направляють на ткацькі верстати без якої-небудь підготовки.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.