Перемотування утокових ниток

Перемотування утокових ниток для човникових ткацьких верстатів робиться на утоково-мотальних машинах і автоматах. Якщо утокові нитки повинні поступати на верстати у бобінах, то їх одержують на мотальних машинах і автоматах, призначених для перемотування основних ниток.

При перемотуванні утокових ниток, так само як і при перемотуванні основних, поліпшуються їх технологічні властивості: вони очищаються від сміття і частково усуваються прядильні пороки, що дає можливість підвищити продуктивність ткацького верстату внаслідок зменшення обривності утка.

 

8.7.Принцип утворення тканини на ткацькому верстаті.

Основна й утокова пряжа з підготовчого відділу поступає на ткацький верстат, де з неї виробляють тканину певного переплетення, щільності та ширини. Технологічна схема ткацького верстату приведена на рис. 8.9.

 
 

Рис. 8.9 Схема _________________________________________________

Нитки основи, змотуючись із навою __, обгинають скало __, проходять через отвори ламелей ___ і направляються до ремізок___ і ___. Кожна нитка основи проходить через відповідне їй вічко ___ ничениці однієї з ремізок, а потім між двома зубами берда ___. Частина основних ниток, що проходять через вічка однієї ремізки, періодично піднімається або залишається на місці, а інша частина яка проходить через вічка іншої ремізки, у цей час опускається. У простір, що утворився між нитками основи, названий зівом, прокладається утокова нитка, наприклад, за допомогою ниткопрокладувача ___, що рухається по направляючому каналу, який складається з окремих пластин ___. За допомогою берда ___, закріпленого в брусі батана___, утокова нитка прибивається до опушки тканини ___. Батан коливється вперед і назад. Напрацьована тканина обгинає опору для тканини ___, косинець-грудницю __, вальян ___, і намотується на товарний валик ___.

Всі ці операції повторюються при формуванні кожного елемента тканини.

 

 

 

Новий елемент тканини напрацьовується за кожний удар батана.

В міру наробітку тканини і відводу її з зони формування, ткацький навій повертається і тим самим забезпечується подовжній зсув основний ниток.

Число ремізок на верстаті може бути різним. У залежності від числа ремізок і порядку їх підйому й опускання, на ткацькому верстаті можна виробляти тканини різних переплетень.

8.8 Загальні відомості про ткацькі верстати та їх класифікація

Процес утворення тканини на ткацькому верстаті складається з таких циклічно зв'язаних одна з одною основних технологічних операцій:

нитки основи переміщуються у вертикальному напрямку, розділяються відповідно до рисунка переплетення й утворюють зів;

в утворений зів вводиться утокова нитка;

прокладена у зіві утокова нитка прибивається до опушки тканини;

напрацьована тканина поступово відводиться та намотується на товарний валик, а основа переміщується в поздовжньому напрямку;

основа змотується з ткацького навою під певним натягом, необхідним для проведення технологічного процесу.

Всі ці операції здійснюються в результаті погодженої дії механізмів ткацького верстату. Основними робочими механізмами ткацького верстату є:

зівоутворюючий механізм , який переміщує нитки основи у вертикальному напрямку;

бойовий механізм, який прокладає утокову нитку через зів за допомогою човника або іншого способу ;

батанний механізм, який прибиває утокову нитку до опушки тканини;

товарний регулятор, який відводить напрацьовану тканину та переміщує її в подовжньому напрямку;

основне гальмо або регулятор, який відпускає основу з навою та створює необхідний її натяг.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.