Суть і значення музейної екскурсії

Розвиток культурно-освітньої роботи музеїв України сприяв виникненню її різноманітних форм і видів. Найбільш поширеними з них є: екскурсії, лекції, систематичні зустрічі з відвідувачами, тематичні вечори й конференції, робота пересувних музеїв, зустрічі з видатними людьми, тематичні виставки, дні відчинених дверей тощо. Екскурсійна робота — це основний вид культурно-освітньої діяльності музеїв.

Екскурсія (від лат. Excursio — поїздка, прогулянка) як форма презентації колекцій сягає своїм корінням у глибоку давнину. Ще в античних храмах спеціальні служителі розповідали відвідувачам про історію та художні особливості тих або інших предметів. В епоху Відродження допитливу публіку з числа знатних і високопоставлених осіб знайомили із збірками кабінетів і галерей як самі власники, так і спеціальні хранителі. Ці традиції роботи з глядачем отримали подальший розвиток в епоху Просвітництва, коли закриті збірки почали перетворюватися на публічні музеї.

Згідно сучасним уявленням, екскурсія — це колективний огляд музею, пам'ятного місця, виставки, об'єкта природи і т. д. по визначеному маршруту під керівництвом екскурсовода з пізнавальними, освітніми, науковими і виховними цілями, а також для задоволення естетичних потреб при використанні вільного часу». Володіючи всіма рисами, властивими екскурсії як такій, музейна екскурсія має певну специфіку: вона проводиться в спеціально організованому музейному просторі. Серед властивих ознак музейної екскурсії варто виділити пріоритетність зорового сприйняття, супроводжуваного необхідним словесним коментарем. При цьому зорове та вербальне сприйняття посилюється моторним, що передбачає рух з метою огляду музейних експонатів.

Завдання екскурсовода в екскурсійному процесі пізнання полягає у допомозі екскурсантам:

ü побачити музейні експонати, на основі яких розкривається тема;

ü почути про музейні експонати необхідну інформацію;

ü відчути велич подій, історичної ситуації, грандіозність та унікальність явищ, що пов’язані з музейними предметами чи приміщенням музейної будівлі;

ü оволодіти практичними навичками самостійного спостереження і аналізу музейних експонатів;

ü навчитися формулювати власні висновки щодо висвітленого матеріалу.

 


Незважаючи на певні відмінності, сутність та технологічні аспекти організації та проведення екскурсій в обох випадках майже однакові. Тому виклад екскурсійної справи в цьому розділі подаємо як під кутом зору музейного працівника-екскурсовода, так і ширше – туристичного екскурсовода як такого (приватного підприємця, працівника екскурс-бюро, турфірми чи музею).

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 2444;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.