Типи забарвлення мінералів

Забарвлення волосся можна порівняти із забарвленням волосся у людини. Колір волосся є генетично зумовленим, не випадковим. Навіть можливі варіанти зміни кольору волосся із віком, закладаються в його генетичній структурі при народженні. Поряд із цим, людина, керуючись настроєм, модою і фінансовими можливостями, може, на деякий час, змінити забарвлення волосся, пофарбувавши його, або ж включивши в зачіску посторонні речовини або предмети, що змінять зовнішній вигляд волосся, надавши йому блиску, здатності відбивати світло і тому подібне.

Аналогічним чином можна класифікувати і забарвлення мінералів; кристалохімічно-зумовлене, притаманне мінеральному виду, і пігментне, привнесене, зумовлене випадковими обставинами утворення та існування мінералу

За природою забарвлення мінералів розрізняють наступні його типи:

· Власне (ідіохроматичне), що виникає внаслідок селективного поглинання, спричиненого кристалохімічними особливостями мінералу. Такими особливостями є фундаментальні параметри мінералу як твердого тіла (ширина забороненої зони, кристалохімічна формула мінералу, що відображає структуру і його домінуючий склад), здатність певних кристалохімічних позицій приймати перехідні метали, наявність структурних передумов для формування точкових дефектів і електронно-діркових центрів. Ці особливості є невід’ємною характеристикою мінерального виду. Варіації власного (ідіохроматичного) забарвлення певного мінерального виду є характеристичними для нього, невипадковими. Набір колірних тонів для кожного мінерального виду є обмеженим, хоча часто і дуже широким. Скажімо, кальцит є безбарвним. Можливе забарвлення пов’язане із можливістю ізоморфного входження інших катіонів в кристалохімічні позицію Ca. Забарвлення, в цьому випадку, створюють тільки Co2+(рожеве), Ni2+ (зелене) та Fe3+(жовте). Входження трьохвалентних катіонів у цю позицію може спричинити формування вільних радикалів на основі карбонат-іону і відповідне нетривке слабке забарвлення. Поряд із тим, везувіан має п’ять кристалохімічних катіонних позицій, що можуть приймати іони фактично всіх перехідних і рідкоземельних металів та актиноїдів. Широко проявлений гетеро валентний ізоморфізм створює умови для формування різноманітних електронно-діркових центрів. Взаємне розміщення позицій створює можливості для одночасної реалізації багатьох механізмів поглинання світла. Кількість їх комбінацій визначається тільки геохімічними умовами формування мінералу. Відповідно, ідіохроматичне забарвлення везувіану є надзвичайно різноманітним. Важко назвати колірний тон, який не зустрічався б у цього мінералу. Необхідно пам’ятати, що для ідіохроматичного забарвлення немає випадковостей, є тільки різноманіття обмеженого числа комбінацій, що контролюються кристалохімією мінералу.

· Пігментне (алохроматичне)забарвлення виникає у випадку присутності в мінеральному індивіді або, що частіше, в мінеральному агрегаті, дрібних включень аморфної чи мінеральної речовини - барвника (пігменту). Забарвлення є випадковим, залежним не від властивостей мінерала-господаря, а від властивостей пігментних мінеральних включень.

· Фальшиве (псевдохроматичне) забарвлення викликане колірними ефектами, що зумовлені не селективним поглинанням світла, а процесами заломлення світла в об’ємі мінерального тіла, неоднорідного за своїми оптичними властивостями, і похідними від цього явищами інтерференції світла і дисперсії заломлення. Звичайно таке забарвлення притаманне структурованим мінеральним агрегатам тонкозернистої чи тонко-пластинчастої будови.

Розглянемо особливості кожного із типів забарвлення детальніше.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1467;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.