Колір мінералу зумовлений селективним (вибірковим) поглинанням частини світлових хвиль спектру білого світла.

Коли мінерал пропускає весь спектр видимого світла, то мінерал є водяно-прозорий (кварц - гірський кришталь, кальцит – ісландский шпат, галіт), а у випадку дифузного розсіювання – білий (у випадку розсіяння світла границями зерен або ж площинними чи об’ємними дефектами в мінералі). Якщо весь видимий спектр світла рівномірно поглинається, то мінерал є чорним (магнетит, піролюзит, ільменіт). Мінерали із проміжним за інтенсивністю рівномірним поглинанням видимого світла є сірими (галеніт, молібденіт, кварц). Водяно-прозорі, білі, чорні та сірі мінерали є безбарвними і відрізняються тільки інтенсивністю поглинання світла у всьому діапазоні.

У випадку селективного, вибіркового, поглинання світла, та частина світла, що доходить до спостерігача дає відчуття забарвлення, що є доповнюючим до поглинутого.

Вся різноманітність забарвлення викликана залишковими кольорами, які отримуємо після віднімання від білого світла смуг поглинання, що фіксуються оптичними спектрами. Залишок від нерівномірного поглинання випромінювання білого денного світла сприймається нами як певний колір, а тіло, що нерівномірно поглинає світло, ми називаємо кольоровим.

Колір є адитивним. Об’єктивну характеристику кольору отримують шляхом колорометричних досліджень, що включають визначення коефіцієнтів спектрального відбиття або пропускання в видимій частині спектру при випромінюванні із стандартних джерел із фіксованим (вузьким) спектром випромінювання.

  Кольори 1. Зелений 2. Синювато-зелений 3. Синьо-зелений 4. Зеленаво-синій 5. Синій 6. Фіолетовий 7. Синювато-багряний 8. Багряний 9. Червоно-багряний 10. Багряно-рожевий 11. Багряно-червоний 12. Рожевий 13. Малиново-червоний 14. Червоний 15. Оранжево-червоний 16. Червонувато-рожевий 17. Оранжевий 18. Жовто-оранжевий 19. Жовтий 20. Зелено-жовтий 21. Жовто-зелений 22. Жовтаво-зелений
Рис. 11.32. Трикутник колірності

Любий колір будується із трьох складових – RGB.

Колір = mRR + mGG + mBB, де m –частка певного кольору. Rчервоне - lR = 700нм; Gзелене lG = 546.1 нм; Bсинє lB = 435.8 нм. Результати можна показати на трикутнику колірності (рис. 11.29).

На трикутник виносяться величини X, Y, Z

X=2.36461R – 0.51515G + 0.00520B

Y = -0.89654R + 1.42640G –0.01441B

Z = -0.46807R – 0.08875G + 1.00921B

Колір = x’X+y’Y+z’Z

За умови рівності координат x’=y’=z’ отримуємо білий рівноенергетичний колір WE

Виділяють три колірних характеристики:

ü домінуюча довжина хвилі – колірний тон

ü чистота кольору – насиченість

ü коефіцієнт відбиття (пропускання), коефіцієнт яскравості – світлість

Якщо хоча б один із параметрів відрізняється – отримуємо інший колір. Якщо колір відрізняється – значить він відрізняється за однією із вказаних характеристик – за колірним тоном, чистотою кольору, відносною яскравістю.

В результаті перерахунків вимірів отримуємо три колорометричних параметри: яскравість кольору та коефіцієнти колірності x, y. За значеннями x, y на графіку отримуємо точку на трикутнику колірності (рис. 11.31), що дає змогу об’єктивно оцінити кількісні характеристики кольору та порівняти забарвлення мінералів, що не піддається візуальному розділенню.

Забарвлення мінералу є розмаїтим. Воно може бути постійним ( зелений малахіт, синій азурит, золотистий ауріпігмент, світло-жовтий пірит) або змінюватись в широких межах (корунд безколірний, зеленкуватий, яскраво-червоний (рубін), синій (сапфір), варіації забарвлення турмалінів, берилів) залежно від складу твердого розчину.

Поряд із цим, колір є причиною найбільш частих помилок недосвідчених дослідників у визначенні мінералів. З одного боку, багато мінералів мають здатність у широких межах змінювати свіє забарвлення, з іншого - забарвлення різних мінералів є подібним.

Колір залежить від розмірності зерен мінералу або від подробленості мінералу: розсіяння світла та зниження його інтенсивності веде до зміни відтінків. Діагностичне значення, особливо для непрозорих та напівпрозорих мінералів має колір риси, який вказує колір мінералу у прохідному світлі. Необхідно пам’ятати, що колір мінералу у прохідному і відбитому світлі є різним ( приклад гематиту: залізо-чорний в кристалах та вишнево-червоний в порошку).








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1082;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.