Оптичні властивості мінералів. 2. Забарвлення мінералів

 

Дія на людське око випромінювання із довжиною хвиль в діапазоні 400-700 нм викликає зорові відчуття. Колір - це перша властивість, що ми відмічаємо в мінералу, коли починаємо його розглядати і саме колір є однією із перших властивостей мінералів, котрим людина знайшла використання. Він притягує людську увагу до мінералу.

Класичні досліди Ньютона доказали, що різні кольори можна отримати змішуванням інших кольорів. Юнг ввів в обіг поняття про три основні кольори – червоний, зелений та синій – із змішування яких можна отримати інші кольори або ж біле світло. Він же показав, що трикомпонентність світла не можна пояснити фізичними властивостями самого світла.

Кольору не існує в природі. Колір – це здатність тіла викликати у людини певні зорові відчуття у відповідності із спектральними характеристиками пропущеного через тіло або відбитого від нього випромінювання. Колір – це результат обробки мозком сигналів, отриманих від трьох типів приймачів, розміщених в очному дні, що мають різну чутливість до різних частин спектру, відповідно із максимумами 462, 529 і 611 нм. Якщо випромінювання, що потрапляє в око, охоплює всі ці діапазони, то кожний рецептор реагує на інтенсивність випромінювання у своєму, генеруючи електричний сигнал відповідної інтенсивності. В мозку сигнали, отримані від рецепторів додаються. Людина, у якої працюють всі три приймачі низивається трихроматом і може повноцінно розрізняти всю гамму кольорів. Патологія сприйняття світла – це втрата здатності сприймати один із кольорів, дихромазія. Дейтеронопи – люди, що не бачать зеленого; протанопи (дальтоніки) – не бачать червоного; тританопи (рідкісний випадок) – синього.

Необхідно пам’ятати: що сприйняття кольору – складне психофізіологічне явище і це зумовлює значну індивідуальність у сприйнятті забарвлення мінералу кожною людиною, а також є причиною неспівпадіння наших зорових відчуттів із точними фізичними замірами. Колір ми не бачимо; колір ми думаємо. Світло, що викликає у нашій свідомості відчуття того чи іншого кольору, часто має складний спектральний склад.

Рис. 11.30. Схематичні оптичні спектри пропускання синього та червоного скла, що ілюструють виникнення забарвлення мінералу за рахунок селективного поглинання. І/Іо – співвідношення інтенсивностей пропущеного світла і світла, що подавалось на пластинку мінералу (Іо).







Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1270;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.