Вплив умов формування на габітус та кшталт мінералів.

Форма виділень мінералів (мінеральних індивидів)в природних агрегатах визначається умовами їх формування. В випадку росту кристалів в відкритих порожнинах кристал покривається ідіоморфною поверхнею, складеную із габітусних граней. В випадку коли кристал зустрічає на своєму шляху перешкоди в вигляді інших кристалів, він обростає їх і тоді його поверхня робить зліпок поверхні кристалу-перешкоди. Така поверхня називається ксеноморфною ("чужою формою" ). Якщо два кристали ростуть одночасно і поряд, то тоді коли їх поверхні зустрічаються вони утворюють спільну поверхню, шо виникає як компроміс їхньої боротьби за простір. Зерна, поверхня яких лише частково є ідіоморфною, називаються гіпідіоморфними.

 

Ідіоморфні і гіпідіоморфні кристали можуть виникати також внаслідок метасоматичних та метаморфічних процесів. Ці процеси відрізняються тим, що новоутворені мінерали ростуть в твердому середовищі. В переважній більшості в агрегатах такого походження індивиди несуть індукційну та ксеноморфну поверхні. Поряд із цим, часто зустрічаються окремі огранені кристали великого, в порівнянні із вміщуючим агрегатом, розміру, що називаються порфіровими вкрапленниками, метакристалами і порфіробластами. Два останні терміни відображають вторинний ("мета"), накладений ("бластез") їх характер по відношенню до вміщуючого агрегату.

неправильної форми.

 








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 699;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.