Металевий зв’язок

У тілах із металевим зв’язком всі атоми подібні, так як ці тіла характеризуються дифузною (розмазаною) електронною густиною, подібною до такої ж у катіонів у сполуках із іонним зв’язком.

Рис. 4.6. Схема, що ілюструє металічний тип зв’язку

Валентні електрони є спільними для всіх атомів утворюючи «електронний газ» - позитивні іони у негативно зарядженому електронному газі. Поведінка електронного газу подібна до поведінки в’язкої смоли (клею), що склеює атоми.

Атоми знаходяться в сферичній оболонці електронного газу, подібно до іонних сполук.

Порівняйте карти електронної густини для NaCl і міді.


Рис. 4.7. Карта електронної густини міді

 

Металевий зв’язок виникає в результаті перекривання орбіталей сусідніх атомів, у тому числі і при перекриванні незв’язаних орбіталей в кристалах із домінуючим іншим типом зв’язку. Необхідною умовою є низькі значення силових характеристик (СХ) атомів, що вступають у зв’язок. У чистому вигляді металевий зв’язок характерний для мінералів–самородних металів, перш за все s-елементів, а також f- і d- елементів; у р- елементів із високими СХ металевий зв’язок не виникає.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 799;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.