Методи, форми та суб’єкти профілактичної діяльності

Будь-яка діяльність, зокрема й профілактична, будується на певних методах і формах її здійснення. Характеризуючи діяльність того чи іншого суб’єкта профілактики правопорушень, потрібно враховувати що вона здійснюється за двома основними напрямами: як заходи переконання співвідносяться із заходами примусу стосовно осіб, які порушують норми права і правила поведінки, встановлені суспільством. Тому при цьому використовують два методи: переконання і примусу.

Якщо перший метод є більш гуманним, оскільки спрямований на переконання особи про недопущення протиправної поведінки, то другий пов'язаний із застосуванням певних заходів примусу до осіб, які допускають відхилення у поведінці.

Залежно від виду порушень, застосовують різні форми, тобто використовується науково обґрунтована система найбільш доцільних і правомірних заходів профілактики правопорушень.

За конкретним змістом розрізняють такі заходи профілактики:

· соціально-економічні;

· організаційно-управлінські;

· ідеологічні;

· соціально-психологічні;

· медичні і психолого-педагогічні;

· технічні;

· правові.

Заходи соціально-економічного характеру впливають на усунення, послаблення і нейтралізацію криміногенних факторів, пов'язаних із падінням життєвого рівня населення, кризовими явищами у виробництві та соціальній сфері.

До них належать:

· заходи соціального захисту незахищених верств населення;

· заходи оздоровлення економіки та стабілізації ситуації в цілому;

· заходи боротьби з безвідповідальністю та безгосподарністю, безробіттям, поліпшення обліку, збереження, зменшення непродуктивних втрат і своєчасне їх виявлення, контролю за збереженням майна, стягнення збитків із винних;

· забезпечення сплати податків і зборів та інших платежів;

· підбір кадрів тощо.

До організаційно-управлінських заходів належать удосконалення державного і громадського соціального контролю за роботою апаратів управління для того, щоб обмежити масштаби недоліків і порушень, які сприяють існуванню та розвитку корисної, економічної, посадової (службової) та іншої злочинності.

Під організаційно-управлінською діяльністю слід розуміти організаційний процес (динаміку) профілактики злочинності, що передбачає:

· інформаційне забезпечення;

· виявлення і аналіз проблем;

· формування мети і постановку завдань;

· безпосереднє організаційне забезпечення конкретних завдань і реалізацію запланованих заходів;

· взаємодію і координацію суб'єктів профілактики;

· внесення коректив та змін на основі оцінки ефективності результатів і нових потреб практики;

· правове забезпечення;

· ресурсне забезпечення (вирішення кадрових, фінансово-економічних, матеріально-технічних та інших питань зі створення умов для нормальної діяльності системи профілактики злочинності).

Перелік елементів процесу не є вичерпним, а послідовність їх зазначення — є умовна.

Під ідеологічними заходами розуміють такі, що усувають або обмежують криміногенні фактори шляхом формування у членів суспільства моральної позиції, орієнтованої на базові загальнолюдські цінності: заходи, що формують у громадській думці нетерпимість до злочинів та інших правопорушень, заходи підвищення культури людей.

Соціально-психологічні заходи спрямовані на формування в країні, окремих регіонах і місцевостях, у середовищі окре мих категорій і груп населення громадського спокою, впевненості у власній безпеці, готовності до взаємодопомоги, взаємопідтримки у важких життєвих ситуаціях, довіри до правоохоронних органів, готовності допомагати їм. Значна частина таких заходів здійснюється через інститути соціального виховання, зокрема, освітні установи, засоби масової інформації тощо.

Медичні та психолого-педагогічні заходи профілактики передбачають:

· запобігання поширенню хвороб, що становлять небезпеку для оточення;

· лікування і ресоціалізацію осіб, які страждають на такі хвороби;

· протидію поширенню форм поведінки, пов'язаної із соціальною дезадаптованістю і відтворенням злочинності: бродяжництвом, проституцією, пияцтвом, серйозними побутовими конфліктами тощо;

· соціальну, психолого-педагогічну, медичну допомогу носіям зазначених форм поведінки.

До технічних заходів належать різні засоби та пристрої, що:

· ускладнюють підроблення кількісних або якісних показників під час виробництва, реалізації, збереження, транспортуванні матеріальних цінностей; фальсифікацію банківських операцій;

· перешкоджають проникненню до сховищ, жилих або службових приміщень з метою вчинення крадіжок;

· протидіють виникненню аварійних ситуацій на виробництві та транспорті, викраденню, виникненню пожеж тощо.

Це також різні вимірювальні прилади, автомати для фіксування виробничих процесів, визначення якості та кількості випущених і реалізованих товарів, зупинки механізмів у разі виникнення аварійних ситуацій; засоби охоронної сигналізації, запірні пристрої; освітлювальні прилади в громадських місцях; пристрої швидкого виклику працівників міліції тощо.

Правові заходи запобігання злочинності створюють правову базу для розробки і застосування усіх зазначених вище видів заходів профілактики.

Правові ж передбачають:

· удосконалення кримінальної, адміністративної, трудової, цивільної, сімейної та інших галузей законодавства для забезпечення оптимальних умов для виявлення, усунення, ослаблення, нейтралізації причин і умов злочинів, загальної та індивідуальної превенції, ресоціалізації осіб, схильних до вчинення злочинів;

· встановлення й удосконалення правових заборон і обмежень, які сприяють запобіганню та припиненню виникнення умов для злочинів;

· встановлення та удосконалення адміністративно-правових норм, спрямованих на припинення процесу формування звичок і стереотипів поведінки, які за певних обставин чи ситуації можуть привести до вчинення злочину;

· запровадження й удосконалення кримінально-правових норм подвійної превенції, спрямованих на те, щоб не допустити тяжких і особливо тяжких злочинів шляхом притягнення до відповідальності осіб, які створили ситуацію для реалізації злочинного наміру;

· запровадження та удосконалення норм, що заохочують припинення дій злочинців і самозахист від них;

· заохочення добровільної відмови від доведення злочину до кінця;

· заохочення повного виявлення і розкриття злочинів;

· правову регламентацію діяльності суб'єктів профілактики;

· виховання правосвідомості для того, щоб досягти рівня дотримання правових норм за особистим переконанням;

· виховання профілактичної активності громадян, їх готовності допомагати в боротьбі зі злочинністю;

· нормативне закріплення стандартів безпеки від злочинів.

 

3. Поняття і класифікація суб’єктів профілактики правопорушень

Суб'єктами профілактики правопорушень (злочинів) є органи, установи, організації, підприємства, а також посадові особи (службовці) й окремі громадяни, на яких законом покладено завдання та функції з виявлення, усунення, послаблення, нейтралізації причин та умов, що сприяють існуванню та по ширенню правопорушень в цілому, їх окремих видів і конкретних злочинів, а також утриманню від переходу на злочинний шлях і забезпечення ресоціалізації осіб, схильних до вчинення злочинів (рецидиву).

Діяльність всіх суб'єктів профілактики правопорушень має бути організовано таким чином:

· цілеспрямоване здійснення профілактики злочинів як функції;

· зв'язок з елементами системи «по горизонталі» (взаємодія) і «по вертикалі» (підпорядкування);

· неухильне виконання команд головного механізму системи;

· вибір лінії поведінки відповідно до стану об'єкту профілактичного впливу.

За місцем в державній і суспільній системі суб'єкти профілактики можуть бути:

· державні;

· недержавні (неурядові), у тому числі підприємства, установи й організації, громадські об'єднання і спеціалізовані формування;

· окремі громадяни.

За завданнями, компетенцією і змістом запобіжної діяльності є такі суб'єкти профілактики:

· органи влади загальної компетенції (їх установи, організації, підприємства);

· неспеціалізовані;

· частково спеціалізовані;

· спеціалізовані органи.

Відповідно до Конституції забезпечення законності, правопорядку, громадської безпеки, а отже, і запобігання злочинам перебувають у спільному віданні держави та її суб'єктів. Те саме стосується охорони навколишнього природного середовища, загальних питань виховання та освіти, координації питань охорони здоров'я, захисту сім'ї та молоді, соціального захисту, адміністративної, трудової, сімейної та інших галузей законодавства, кадрів судових і правоохоронних органів, адвокатури, нотаріату. Ці напрями правового регулювання й організаційно-управлінської діяльності тісно пов'язані із запобіганням злочинам.

Представницькі органи держави та її суб'єкти приймають закони та інші нормативно-правові акти, що становлять правову базу профілактики. У межах своєї компетенції органи місцевого самоврядування приймають нормативні акти, пов'язані з профілактикою злочинів, вирішуючи питання місцевого значення щодо охорони громадського порядку.

Президент України та Уряд видають відповідно до своїх повноважень нормативні акти (укази, постанови, розпорядження) щодо запобігання злочинам, згідно з Конституцією та іншими законами України.

Неспеціалізовані суб'єкти профілактики правопорушень — це господарюючі структури, установи культури та спорту, засоби масової інформації; органи, що регулюють природокористування, міграцію, які здійснюють працевлаштування, пенсійне забезпечення; житлово-комунальні органи; установи, що надають послуги з проведення дозвілля, та інші органи, які беруть участь у різних сферах життєдіяльності суспільства.

Хоча діяльність таких суб'єктів профілактики в ряді випадків сприяє запобіганню злочинам, однак такі завдання не є особливим напрямом їх діяльності і профілактичний ефект досягається немов би опосередковано, або шляхом звертання з боку спеціалізованих суб'єктів профілактики до них, з конкретними дорученнями.

До частково спеціалізованих (напівспеціальних) органів запобігання злочинам належать установи соціального обслуговування, освіти, охорони здоров'я, а також природоохоронні, контрольно-ревізійні та аудиторські організації.

Такі органи дістали назву частково спеціалізованих із метою встановлення межі між ними та неспеціалізованими структурами. Останні певною мірою пов'язані з профілактикою правопорушень, однак відповідні функції вони виконують, як правило, після звернення відповідних органів, що ведуть цілеспрямовану боротьбу зі злочинністю або в зв'язку із забезпеченням правопорядку і безпеки серед певної категорії громадян. Частково ж спеціалізовані суб'єкти профілактики мають у межах своїх основних завдань спеціально виокремлену функцію профілактики.

Спеціалізованими суб'єктами запобігання злочинам є правоохоронні органи, для яких завдання та функції профілактики є головними, пріоритетними. Це органи суду, прокуратури, внутрішніх справ, податкової міліції, служби безпеки, юстиції, митна і прикордонна служби, внутрішні війська, наукові й навчальні спеціалізовані юридичні установи.

До системи спеціалізованих органів належать деякі спеціалізовані громадські об'єднання (формування), що надають охоронні послуги.








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 1172;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.