Термінологічний словник. Особа неповнолітнього правопорушника - система негативних соціально значущих властивостей, які впливають у сполученні із зовнішніми умовами та обставинами на

Особа неповнолітнього правопорушника - система негативних соціально значущих властивостей, які впливають у сполученні із зовнішніми умовами та обставинами на характер асоціальної поведінки неповнолітнього. Дані про особистісні властивості неповнолітніх, які вчиняють правопорушення, містять інформацію про причини правопорушень.

Правопорушення – 1) протиправне діяння, що спричиняє шкоду суспільству і карається за законом. Правопорушення поділяються на цивільні, адміністративні, дисциплінарні тощо. Найнебезпечнішим правопорушенням є злочин; 2) термін, який найчастіше вживають на позначення порушень вчинених дітьми (дрібне хуліганство, псування державного і приватного майна, безбілетний проїзд у громадському транспорті, порушення правил дорожнього руху, поява у громадських місцях у нетверезому стані тощо); 3) порушення адміністративних та правових норм, які проявляються через дрібні крадіжки, здирництво, викрадення автотранспортних засобів, хуліганство.

Правопорушник – це особа, яка вчинила дії, що суперечать правовим нормам, і які загрожують соціальному порядку і благополуччю навколишніх людей.

Причини та умови правопорушень дітей (соціальні детермінанти) - це система негативних економічних, демографічних, психологічних, педагогічних, політичних, організаційно-управлінських явищ і процесів, що породжують і зумовлюють правопорушення в дитячому середовищі. Причини та умови правопорушень з урахуванням їх змісту, природи та механізму дії вивчаються на різних рівнях: причини та умови правопорушень в цілому; окремих груп правопорушень; конкретного правопорушення.

Профілактика (від грец. prophylaktikos — попереджувальний) — як правило, асоціюється з запланованим попередженням якої-небудь несприятливої події, тобто з усуненням причин, здатних викликати небажані наслідки.

Профілактика правопорушень - це системна діяльність державних органів, громадських об’єднань та окремих громадян щодо виявлення, усунення або нейтралізацію причин і умов правопорушень серед дітей, а також здійснення позитивного впливу на дітей, схильних до вчинення правопорушень.

Профілактика правопорушень серед дітей – це діяльність органів і служб у справах дітей, спеціальних установ для дітей, спрямовану на виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню дітьми правопорушень, а також позитивний вплив на поведінку окремих дітей на території України, в її окремому регіоні, в сім'ї, на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форм власності, за місцем проживання.

Соціально-педагогічна профілактика правопорушень - система соціальних, правових, педагогічних та інших заходів, спрямованих на попередження правопорушень та соціально-негативних дій серед дітей, виявлення та усунення причин і умов, які сприяють учиненню правопорушень, що здійснюються в сукупності з індивідуальною профілактичною роботою з дітьми, а також батьками чи іншими законними представниками дітей, які не виконують обов’язки по їх вихованню, навчанню та утриманню або негативно впливають на їх поведінку чи жорстоко з ними поводяться.

 

Література:

1. Інтегровані соціальні служби: теорія, практика, інновації: Навч.-метод. комплекс / [О. Безпалько, І. Звєрєва, В. Кузьмінський та ін. ]; за заг. ред І. Д. Звєрєвої. – К. : Фенікс, 2007. – 528 с.

2. Кримінологія: Навч. посіб./ [О. Джужа, В. Василевич, Ю. Іванов та ін.]; за заг. ред О. М. Джужи. – К. : Прецедент, 2006. – 198 с.

3. Профілактика злочинів: Підручник / [О. Джужа, В. Василевич, О. Гіда та ін.]; за заг. ред. докт. юрид. наук, проф. О. М. Джужи. – К. : Атака, 2011. – 720 с.

4. Лютий В. П. Соціальна профілактика негативних явищ у дитячому і молодіжному середовищі : навч. посіб. / Вадим Петрович Лютий. – К. : Академія праці і соціальних відносин ФПУ, 2004. – 59 с.

5. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія / [Алєксєєнко Т. Ф., Басюк Т. П., Безпалько О. В. та ін.] ; за ред. І. Д. Звєрєвої. – К. : Центр учбової літератури, 2008. – 336 с.

6. Соціальна педагогіка: теорія і технології : підруч. [для студ. вищ. навч. закладів] / [Т. Ф. Алєксєєнко, Т. П. Басюк, О. В. Безпалько та ін.] ; за ред. І. Д. Звєрєвої. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 316 c.

 








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 669;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.