Цифрові системи автоматичного регулювання.

Цифрові системи автоматичного регулювання набирають великого поширення у зв'язку з появою мікропроцесорів. Функціональна схема цифрової системи автоматичного регулювання (рис. 2.46) складається з неперервної частини НЧ і дискретної ДЧ. Неперервна частина НЧ являє собою звичайну замкнуту систему автоматичного регулювання без елемента порівняння. У ній усі сигнали неперервні в часі. Дискретна частина системи ДЧ складається з ЕОМ і двох перетворювачів - ПДН і ТШД. ПНД перетворює неперервний сигнал датчика Д у дискретний, а ПДН - дискретний керуючий сигнал у неперервний. Включення ЕОМ до системи автоматичного регулювання переводить останню в імпульсний режим. Таку CAP слід розглядати як нелінійну.

Рас 2.46. Функціональна схема цифрової системи автоматичного ре­гулювання.

Динамічні характеристики ЕОМ (частотні) дуже впливають на стійкість і показники якості регулювання CAP. Частотні характеристики ЕОМ визначаються як видом реалізованої у реальному часі програми, так і величиною такту обміну інформацією між машиною і датчиком. Реалізація керуючої програми в реальному часі створює запізнювання, що рівнозначно введенню запізнілої ланки з передаточною функцією В разі потреби затримку, що виникає, компенсують програмами корекції (програмами диференціювання). Такі програми виконують також на цій ЕОМ. Таким чином, при керуванні процесами ЕОМ звичайно виконують дві програми - регулювання і корекції.

Цифрові системи автоматичного регулювання точні, перешкодозахищені, можуть реалізувати складні алгоритми керування й обслуговувати одночасно кілька регульованих об'єктів. Вони докладно описані в літературі [16,23,31,32].








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 709;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.