Розташування та природно-кліматичні умови. Карпатська гірська система Румунії складає 31 % території країни і 55 % території всієї гірської системи Карпат

Карпатська гірська система Румунії складає 31 % території країни і 55 % території всієї гірської системи Карпат. Це складний ланцюг гір, що проходить через усю країну від українського кордону на півночі до кордону із Сербією на південному заході у формі підкови. Найвищою точкою країни є г. Молдовяну (2544 м).

На території Румунії знаходиться близько 13 національних парків, включаючи гори Ретезат в Карпатах і більше 500 заповідників.

Дунай є головною рікою країни (близько 1075 км в межах Румунії). Більшість річок беруть свої початки в Карпатах та впадають в р. Дунай. Зокрема, це такі ріки, як Муреш, Тиса, Жіу, Олт, Яломіца, Бістріца, Сірет, Крішул Репеде, Крішул Алб, Крішул Негру, Сомеш, Арджеш та ін. Судноплавним є лише р. Дунай.

У Румунії існують близько 3500 озер, з яких 2000 – природні, в тому числі близько 200 льодовикових, найглибшим серед яких є озеро Букура. Його площа складає 7,5 га, глибина − 16 м, висота − 2041 м.н.р.м.

Цікаві й інші гірські озера: Заноага ( площа − 9,5 га, глибина − 2,5 м), Таул Негру (площа − 11 га, глибина − 25,5 м) − найглибше озеро в Румунських Карпатах та ін. Водами озер живляться гірські потоки, які утворюють мальовничі водопади, найбільшими з яких є Чіумфул (300 м), Чіумфул Маре (150 м), Бирлеа (80 м).

Клімат регіону помірно-континентальний. Середня температура взимку становить −3 °C, а влітку +23 °C. Тривалість снігового покрову у горах звичайно 3−4 місяці, у передгір’ї − 1−2 місяці. На рівнині сніговий покрив є нестійким.

Румунська частина Карпатського регіону адміністративно належить до таких жудців (повітів): Біхор, Селаж, Сату Маре, Марамуреш, Харгіта, Сучава та Ботошани. Найбільшими містами є: Ботошани, Залау, Байя-Маре, Орадя, Сучава, Сату-Маре, Одорхею-Секуйеск та ін.

 








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 777;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.