Основні методи туристичного аналізу історії країни та її приблизна історична характеристика

З погляду країнознавства в туризмі умовимося розуміти під історією знання про минулу соціальну дійсність, тобто відомості про події і звершення минулого суспільного життя народів, країн, видатних особистостей.

Крім того, до туристичної характеристики відносяться відомості про періоди становлення, розвитку і про зміну стійких безособових структур культурної, економічної і політичної діяльності. Наприклад, зміна форм правління і політичного устрою держав, етапи економічного розвитку держав, пануючий спосіб виробництва і тип власності, основний тип поселень та ін.

Особливу увагу слід приділити історії художньої культури, точніше, характеристиці художніх стилів, а не хронології конкретних найбільших творінь або видатних особистостей. Характеристика розмитого в часі процесу становлення і розвитку художнього стилю (бароко, готика або класицизм) дає повніше уявлення про минуле, реальне життя країни в безлічі конкретних взаємозв’язаних подій, що відбулися в певний час і у визначеному місці.

Історична характеристикаскладається за допомогою хронології. Але історичні дати – не просто лінійний часовий ряд. Це своєрідна історична періодизація всього даного часу. При цьому мається на увазі, що всередині, між датами, переважає однорідність явища. Етапність у формуванні розповіді створюється саме за допомогою дат, при цьому обов’язковою є вказівка на те, що саме змінюється.

Враховуючи той факт, що історичний розділ туристичної характеристики – це віддзеркалення процесу культурного і етнічного розвитку і елементів державного будівництва країни, доцільно почати з факту появи етносу або створення першої держави в історичному минулому на даній території. Далі історичний текст розгортається на декількох різних рівнях, які постійно перемішуються.

Перший рівеньє суцільним текстом, структурований подіями і явищами в хронологічному порядку, включаючи пояснення фактів, посилання, за допомогою яких можна доповнити «невисловлене».

Другий рівеньце текст, в якому при складанні історичної характеристики враховується, що історичний час різний у різних народів, країн. Кожна країна має свою нульову точку відліку (народження країни), свій ритм розвитку і тому час розквіту, припустимо, стилю бароко в різних країнах не співпадатиме. Це, до речі, означає, що не можна встановлювати час в різних країнах по якому-небудь явищу в культурі, економіці або соціальній сфері.

Третій рівеньце текст, в якому для створення історичного «образу країни» образ часу повинен бути доповнений образом простору, в якому живуть і діють історичні персонажі, відбуваються певні події; при цьому враховується той факт, що усередині країни, в різних її частинах історичний час може не співпадати, що обумовлює їх культурну, економічну і політичну своєрідність в даний час.

Четвертий рівень«прив’язка» подій, що відбуваються, відбувалися, явищ до певного місця, об’єкту територіально і візуально, в режимі «стрибка в часі», але з минулого в сьогодення. Це означає, що будь-який персонаж, будь-яка подія обов’язково вимагає «прив’язки» до певної «крапки». Така особливість туристичного історичного дослідження: ізольованого факту, події або персонажа не існує, він розглядається завжди під особливим кутом зору: це місце, де можна побувати. Причому під словом «побувати» йдеться не про уявну подорож в часі і просторі, а про цілком реальне переміщення за допомогою сучасних транспортних засобів, відвідини (візуальний огляд) об’єкту, що існує в теперішньому часі.

Написання історичного розділу в туристичній характеристиці – робота, певним чином аналогічна діяльності театрального художника-декоратора, сценографа. Його завдання – написати декорації історичних сцен, пояснити «прив’язку» історичних подій і персонажів до певних історичних об’єктів – «декорацій», які збереглися до наших днів. Причина проста: ці історичні об’єкти є пам’ятками історико-культурної спадщини – безцінними свідченнями реальності подій, що відбувалися. З їх допомогою відтворюється «образ» певної епохи, часу, події. Окрім того, вони часто є справжніми «героями» тих подій, що відбувалися, оскільки саме в їх створення вкладені зусилля багатьох осіб (геніальних людей). «Дотик» до них і є, власне, пізнання історії.

Неможливо створити одні декорації до всіх п’єс, спектаклів, тому неможливо написати один універсальний план історичної характеристики для всіх країн. Спробуємо навести приклад такого плану.

 

Приблизний план характеристики історичного поділу країни:

I. Від племені до держави.

II. Феодальна держава:

– внутрішньополітичний розвиток;

– розвиток економіки і соціальних відносин;

– особливості етнічної культури.

III. Криза феодальної держави:

– особливості державного устрою;

– внутрішні політичні і соціальні проблеми;

– своєрідність Реформації;

– культура країни.

IV. Країна на порозі епохи капіталізму. Основні напрями змін:

– зміни в зовнішній і внутрішній політиці;

– економічні і соціальні реформи;

– біля витоків сучасної культури (культура епохи Просвітництва).

V. Епоха реформ XIX ст.:

– політичні і соціальні умови в країні;

– промисловість і сільське господарство;

– національне, культурне життя.

VI. Країна на рубежі XIX–XX ст.:

– суспільно-політична ситуація;

– економічний розвиток;

– культура, наука, освіта.

VII. XX століття – період потрясінь і трансформації:

– основні зміни в соціально-політичному житті країни;

– особливості економічного розвитку;

– культурні процеси (зокрема, художня культура).

VIII. Країна на сучасному етапі розвитку:

– сучасне геополітичне становище;

– соціально-економічний розвиток;

– найвідоміші особистості сучасності (лауреати світових премій і т. д.);

– найбільш значимі пам’ятки культури.

Однак цей план не є універсальним. Він непридатний для безлічі країн, державне будівництво в яких почалося задовго до нашої ери (наприклад, Індія, Китай, Греція). Або процес розвитку держави був перерваний, і власне держава не існувала впродовж декількох століть (наприклад, Італія, Польща, Німеччина, Україна). Інший приклад: першого досвіду державного будівництва стародавні болгари набули задовго до того, як вони влаштувалися на території сучасної Болгарії.

Перелік неспівпадінь можна продовжувати до безкінечності. Тому кожного разу при написанні історичного розділу необхідно скласти свій план характеристики країни з врахуванням цієї специфіки.

 








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 1457;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.