Тема 11. Нюхова сенсорна система

Що називають нюховою сенсорною системою, які її функції?

Нюхова сенсорна система – це сукупність структур, що забезпечують введення інформації до центральної нервової системи (ЦНС) від нюхових рецепторів, її обробку на різних рівнях аж до центрів кори головного мозку, наслідком чого є формування нюхового відчуття.

Шлях передачі інформації від нюхових рецепторів нюховими нервами (І пара черепних нервів) до нюхових цибулин і центрів нюхової кори головного мозку – це специфічний канал передачі інформації, Обробка інформації здійснюється на рецепторному рівні, у нюхових цибулинах, нюхових полях нюхової кори головного мозку.

Нюхові рецептори – це нервові закінчення нюхового нерва, які розташовані у слизовій оболонці верхнього носового ходу. Зовнішні відділи нюхових рецепторних нейронів мають нюхову булаву, від якої відходять від 8 до 40 нюхових волосин, в мембрані яких розташовані рецепторні білки. При утворенні комплексу “хімічна речовина” (одорант) – рецептор, інформація передається на G-рецептор, активується аденілатциклаза, утворюється цАМФ, активація цАМФ-залежних воріт натрієвих каналів, вхід іонів натрію і формування рецепторного деполяризаційного потенціалу на мембрані булави, генерація ПД на аксоні нейрона.

Спрощена схема будови нюхової сенсорної системи

 

Нюхові відчуття передують вживанню їжі і дозволяють виявити її придатність до вживання. Неприємний запах їжі супроводжується збільшенням виділення слини (салівацією), облизуванням.

Нюхове відчуття забезпечує безпечне перебування в навколишньому середовищі, бо відчуття небезпечних запахів формує свідому поведінку уникнення від небезпеки.

Приємні запахи викликають позитивні емоції – задоволенням, що позитивно позначається і на стані .вісцеральних систем. Аромотерапія (лікування запахами) має фізіологічні основи.

Феромони, хімічні запахові речовини, що виділяють спеціальні залози у осіб різної статі, сприяють пошуку партнера для продовження роду.









Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 1439;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.