Суттєві» фактори в контролі річних ритмів

Хоча важко буває з’ясувати різноманітні зовнішні і внутрішні залежності, що визначають весь річний цикл того чи іншого організму, все-таки можна сказати, що природний добір сприяє генним комплексам тих осіб, що виявляють визначену активність у найбільш сприятливий для неї час. Ті змінні параметри середовища, що у ході еволюції створювали селективний тиск, що обмежує час даної активності визначеною порою року, можна назвати «суттєвими» факторами. Ці фактори можуть бути дуже різними в залежності від виду організмів і сезонної активності; навіть один тип сезонної активності може контролюватися декількома такими факторами.

Одним з основних «суттєвих» факторів для розмноження вважають наявність рясних харчових ресурсів, достатніх для вирощування потомства і для відновлення додаткових енерговитрат батьків. Цю думку підкріплює той факт, що у всіх вивчених видів сезон розмноження збігається з найбільшим доступом до їжі. Наприклад, у деяких птахів Аляски, у яких пташенята вилуплюються точно в той час, коли виводяться двокрилі комахи – їх головна їжа. Якщо пташенята спізнюються до цього терміну, то багато з них гинуть. Ha їжу як «суттєвий» фактор для розмноження вказують також річні цикли тих птахів помірної зони, що не виводять пташенят навесні: усі вони пристосовані до їжі, що стає доступної в інші сезони. Наприклад, сокіл Елеонори, що живе на дрібних островах Середземного моря, виводить пташенят головним чином у серпні і вересні; він годує їх дрібними горобиними птахами, які перетинають Середземне море в цей період – час осінньої міграції.

Їжа – головний, але, звичайно, не єдиний «суттєвий» фактор для розмноження. У деяких видів птахів час розмноження залежить також від наявності місць гніздівлі. Птахи, що гніздяться в траві: будують гнізда не на самому початку сезону, а після того, як трава виросте настільки, щоб бути укриттям. У тропіках птахи, що гніздяться по берегах рік (ластівки, бджолоїди, зимородки), часто розмножуються наприкінці посушливого періоду, коли рівень води низький і тому можна знайти більше місць для гніздівлі. У багатьох арктичних птахів розмноження, приурочене (принаймні частково) до періоду танення снігу і льоду. Інші фактори середовища, що впливають на розмноження, зв’язані з хижаками, конкуренцією і т.п.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 653;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.