Вимірювання ритмів, що зароджуються

Циркадіанні ритми характерні в основному для постнатального періоду. Більшість досліджених показників в перші періоди після народження не виявляють ритмічності. Але відсутність даних про ритми у внутрішньоутробному періоді може бути частково наслідком нестачі зусиль по їх виявленню. Справді, ембріон і плід, безсумнівно, піддані дії добових коливань внутрішньоутробного середовища, обумовлених не тільки ритмами температури тіла і рухливості матері, але також ритмами гормонів плаценти.

Можливість виявити ритм певної функції істотно залежить від того, з якою частотою робляться виміри. Якщо протягом доби одержують всього дві експериментальні точки з інтервалом 12 год. або порівнюють середні значення, за день і за ніч, то час появи ритму, який спостерігається, може відбивати зсув його фази щодо моментів виміру чи перехід у захоплений стан, а не розвиток самого ритму. Наприклад, якщо розвиток ритму сну і неспання в людини розглядати, порівнюючи середні значення за день і за ніч (за астрономічним часом), то ритм вдалося б зареєструвати лише набагато пізніше того часу (6 тижнів), коли він вже з’являється у вільноплинному стані. Крім того, зміна фази ритму щодо астрономічної доби в цьому випадку сприймалася б як зміна амплітуди. Необхідні умови для виявлення ритму в популяції (наприклад, при порівнянні проб крові, узятих у різних осіб у різний час) – це наявність цілком сформованих механізмів захоплювання і досягнення синхронності індивідуальних ритмів

Якщо не брати до уваги деяких особливих випадків, циркадіанний осцилятор може бути виявлений не раніше, ніж сформується та функція, ритми якої він контролює. Однак Дегучі використовував непрямий метод, що дає деяку підставу судити про наявність чи відсутність осцилятора. Він виходив із припущення, що, якщо осцилятор вже був захоплений у пренатальному періоді, то після народження в постійних умовах фаза вільноплинного ритму буде залежати від цього захоплення. Наприклад в перші 11 діб перебування щуренят у постійній темряві (ТТ) видимі ритми були відсутні, а пізніше з’явився виражений циркадіанний ритм, причому початок рухливості припадав на той час, коли цей ритм раніше був захоплений циклами освітлення чи ритмами матері. Таким чином, якесь захоплювання в цих щуренят могло відбутися раніше 15-денного віку, хоча видимих ритмів активності, у той час ще не було.

На відміну від цього реєстрація ритмів, які спостерігаються, у циклічно-змінному середовищі не обов’язково означає, що вони відображають роботу циркадіанного осцилятора. Циклічне середовище може просто накладати свій ритм на функцію, що спостерігається. Це видно на прикладі ритмів сну і неспання немовляти, що спочатку сильно залежать від режиму годування.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 565;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.