Плазуни

Майже всі дані про ритми поведінки рептилій стосуються загальної рухової активності. Виключення складають лише ритми пересування між берегом і водою в крокодилів, ритми закопування в землю і появи на поверхні змій і відкриття пащі (з метою терморегуляції) у крокодилів.

Існування ендогенної циркадіанної ритмічності в рептилій було відоме вже давно, але в більшості робіт підкреслювалося, що профіль активності цих пойкілотермних тварин визначається головним чином поведінковою терморегуляцією. Це розуміння особливо очевидне у випадку сезонних змін профілю активності в змій. Наприклад, гадюка взимку буває млявою й інертною, навесні і восени активна вдень, і в нічний час. Це можна просто пояснити тим, що змія шукає оптимальну зону температур і уникає активності, коли температура стає занадто високою чи занадто низькою.

Роль циркадіанного механізму в досягненні оптимального сезонного профілю активності підкреслюють дані Хекротта. Вужі, яких поміщали при постійній температурі і світлових циклах, при низьких температурах були активні вдень, а при високих – уночі. Ці зміни профілю активності були дуже подібні з тими, котрі відбуваються при сезонних змінах добових циклів температури, Детальне вивчення профілів активності дозволяє припускати, що зміна навколишньої температури викликає зрушення двох осциляторів відносно один одного і щодо циклу освітлення. Подібний ефект спостерігався і при зміні постійного рівня вологості.

Рептилії здатні і безпосередньо реагувати на зміни температури, і їхні ритми можуть захоплюватися температурними циклами. Черепахи при більш високих температурах раніше стають активними. Крокодили й алігатори звичайно весь день проводять на березі, але опівдні, якщо спека надмірна, повертаються у воду. Великі особини, яким важче віддавати тепло, раніше залишають берег.

Даних про плазунів занадто мало, щоб можна було робити узагальнення, але все-таки наведені тут результати показують, що адаптивна синхронізація поведінки з коливаннями якогось фактора середовища не завжди означає пряму реакцію на ці коливання. Різні фактори можуть не тільки діяти як сигнальні стимули, а також впливати на поведінку за посередництвом циркадіанної системи. Очевидно, що рептилії особливо зручні для вивчення взаємодії тих факторів середовища, що служать прямими сигналами для регуляції поведінки, з тими, котрі впливають на поведінку через циркадіанну систему.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 597;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.014 сек.