Зміст та завдання науки про хвороби риб.

Навчальна дисципліна “Іхтіопатологія” є складовою частиною професійної підготовки фахівців в галузі рибництва на базі знань, отриманих в процесі вивчення іхтіології, водної мікробіології, гідрохімії, рибництва, гідробіології та ін. дисциплін.

В умовах сучасного рибного господарства головним напрямом іхтіопатології є прогнозування можливих захворювань і розробка заходів їх профілактики. Знання іхтіопатології та проведення системи профілактичних міроприємств є запорукою успішного виконання рибогосподарських планів, підвищення рибопродуктивності водоймищ, збільшення кількості та покращення якості рибної продукції.

На відміну від ссавців та інших тварин риба є холоднокровною, всі фізіологічні процеси якої залежать від температури навколишнього середовища. Водне середовище, в якому постійно перебуває риба, характеризується багатьма факторами, які впливають на її здоров’я. Зміни хімічних, гідрологічних, кліматичних та інших абіотичних факторів (факторів неживої природи) може призвести до різних порушень у фізіології риб. Біотичні фактори (фактори живої природи), тобто водні рослини, птахи, інші риби, тварини і люди, можуть сприяти поширенню різних захворювань риб. В зв’язку з особливостями екології та фізіології риб методи і способи вивчення їх захворювань дещо відрізняються від теплокровних тварин. Специфічні способи лікування і попередження хвороб риб.

Зміни темпів та методів рибництва, створення нових водних систем, зміни складу гідробіонтів, забруднення та ін. причини викликають глибокі зміни в середовищі існування риб. Часто погіршується гідрохімічний та гідрологічний режим водоймищ, що відображається на фізіологічному стані та опірності риби, а також сприяє розвитку збудників інфекційних та інвазійних захворювань. Крім відомих захворювань з’являються нові.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 819;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.