СИСТЕМА ЗАХИСТУ ВІД ЗБРОЇ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ

Система захисту від зброї масового ураження призначена для захисту екіпажу, десанту та обладнання, яке знаходиться всередині машини, від дії уражаючих факторів ядерного вибуху, а також від дії радіоактивних, отруйних речовин і бактеріальних засобів противника. Крім того, система забезпечує вентиляцію житлових відділень, підігрів повітря, подаваного нагнітачем у середину машини і необхідний газовий склад повітря в зоні роботи екіпажу при стрільбі зі штатної зброї.

Захист від радіоактивного пилу, отруйних речовин і бактеріальних засобів здійснюється шляхом герметизації і створення надлишкового тиску в житлових відділеннях, а також за рахунок фільтрації повітря, яке потрапляє в житлові відділення.

Захист від дії ударної хвилі здійснюється шляхом герметизації житлових відділень машини та за рахунок жорсткості конструкції корпусу БМП.

Захистом від проникнення радіації являється броня машини, а також протирадіаційний підбій (в середині) та надбій (зовні) машини, які значно послабляють дію радіації.

Для попередження екіпажу і десанту вмикається звукова і світлова сигналізація.

У включеному стані системою автоматично видаються команди на виконавчі механізми, забезпечуючи герметизацію в житлових відділеннях, а при ядерному вибухові додатково на припинення наведення спареної установки, зупинку двигуна і герметизацію силового відділення.

У разі централізованого оповіщення про загрозу бактеріального нападу, а також у разі несправності чи відсутності пристрою ПРХР система захисту приводиться в дію вручну.

В систему захисту від ЗМУ входять (рис.172:

вузли герметизації; виконавчі механізми; пристрій ПРХР (див. рис.175);

фільтровентиляційна установка (ФВУ) з системою роздачі повітря;

система витяжної вентиляції і опалення; електрообладнання системи захисту.

 

Вузли герметизації діляться на постійно діючі і закривні.

ВУЗЛИ ГЕРМЕТИЗАЦІЇ

Постійні Закривні
Ущільнення люків і дверей корпуса, люків башти Кришка повітрозабірної труби
Ущільнення маски спареної установки, шарових опор люка командира і пускової установки Клапани витяжних вентиляторів
Ущільнення силової перегородки та шарових опор бійниць для стрілецької зброї Жалюзі і заслінки ежектора

 

Кришка повітрозабірної труби закривається під дією зайвого тиску у фронті ударної хвилі, при цьому стискається пружина заслінки, під дією якої після проходження ударної хвилі заслінка знову відкривається.

Закриття клапанів витяжних вентиляторів, жалюзі і заслінок ежектора виконується з допомогою виконавчих механізмів.

Пристрій радіаційної і хімічної розвідки ПРХР (ГО-27, рис. 175)

Комплект ГО-27 складається з вимірювального пульта ( блоку Б-1), датчика (блок Б-2), блоку живлення ( блок Б-3), коробки управління обігрівачем (КУО) повітрозабірного пристрою з циклона і двох трубок. В останніх зразках приладу всі елементи КУО змонтовані на вимірювальному пульті. Всі блоки приладу з’єднані між собою кабельними вузлами, датчик з вузлом ВЗУ- трубками. Циклон сполучений з атмосферою через броньовану захисну кришку ВЗУ. Всі блоки приладу розміщаються на лівому борті, корпусах у відділенні управління.

Прилад призначений для вимірювання потужності гамма – випромінювання всередині машини, сигналізації і видачі команд виконавчим механізмам :

при появі низького рівня випромінювання на місцевості ( сигналізація і команда „Р” );

при виявленні у повітрі отруйних речовин (ОР) типу „зарин” ( сигналізація і команда „0” );

одночасно з подачею команд „Р”, „А”, „О” прилад забезпечує подачу поривчастого звукового сигналу в систему внутрішнього зв’язку, який прослуховується в телефонах, шлемофонах екіпажу.

Фільтровентиляційна установка (ФВУ) розміщується в ніші лівого борту БМП і призначена для очистки повітря від пилу, радіоактивних (РР), отруйних речовин (ОР) і бактеріальних засобів (БЗ) та подачі його в середину машини для створення надолишкового тиску.

ФВУ включає : нагнітач; клапанна коробка;

фільтр-поглинач; магістраль подачі чистого повітря.

Нагнітач служить для очистки повітря від пилу і подачі його в житлові відділення для створення надлишкового тиску.

Клапанна коробка служить для направлення потоків повітря, яке виходить з нагнітача. Фільтр–поглинач ФПТ-200м служить для очистки повітря від отруйних речовин (ОР), бактеріальних і радіоактивних аерозолів. Він встановлений на випуклій опорі, котра являється частиною повітряної траси ФВУ.

Роздавальна магістраль служить для підводу очищеного повітря до місць розміщення екіпажу.Вона включає систему трубопроводів з наконечниками.У десантному відділенні магістраль виконана у вигляді поручнів. Наконечники роздавальної магістралі дозволяють змінити напрямок струменю повітря, що виходить, і при стрільбі повинні бути встановлені так, щоб чисте повітря подавалось у зону дихання.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1650;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.