Принцип роботиприладу нічного бачення ТВНЕ-1ПАоснований на відомихфізичних явищах фотоефекту тафотолюмінесценсії.

Фотоефект- властивість деяких металів (цезій, рубідій та ін.) під дією видимих світлових променів, теплових та ІЧ-променів віддавати зі своєї поверхні електрони, перетворюючи видиме зображення в електронне.

Фотолюмінесценсія – здатність деяких речовин (так званих люмінофорів) світитися при попаданні на їх поверхню потоку електронів, перетворюючи електронне зображення в видиме.

Всі прилади нічного бачення мають типову будову:

система оптичних призм (об’єктив і окуляр);

пристрій для регулювання інтенсивності світлового потоку (шторка);

електронно-оптичний перетворювач(ЕОП) з електронно-оптичним усилювачем (ЕОУ);

фара-опромінювач з ІЧ-фільтром; високовольтний блок живлення.

ЕОПбувають:

· електронно-оптичні перетворювачі (ЕОП) для роботи в активному режимі;

· електронно-оптичні усилювачі (ЕОУ) для роботи у пасивному режимі, катодне покриття яких має вищий поріг чутливості.

Робота приладу: ТВНЕ-1ПА може працювати в умовах природньої нічної освітленості (ПНО = 5х10 -3 Лк) без підсвітки місцевості (пасивний режим). При слабкій природній освітленості місцевість підсвітлюється однією або двома фарами ФГ-125 з інфрачервоним фільтром (активний режим).

Відбиті від місцевих предметів промені оптичного діапазону (пасивний режим) або інфрачервоні промені (активний режим) попадають через головну призму та об’єктиви на фотокатоди ЕОП (ЕОУ), вибиваючи з них електрони. До катода та анодного циліндра ЕОП (ЕОУ) підведена постійна висока напруга порядку 18000-20000В, внаслідок чого всередині ЕОП (ЕОУ) створюється електростатичне поле. Вибиті з фотокатода електрони прискорюються у цьому полі і попадають на екран анода, покритий люмінофором, де створюють однотонну зеленувату картину місцевості. Ця картина і розглядається механіком-водієм через окуляри.

Порядок включення приладу ТВНЕ-1ПА:

а)активний режим: включити блок живлення БТ6-26Е та фару-освітлювач; відрегулювати яркість свічення шторкою;

б) пасивний режим: включити блок живлення БТ-6-26Е;

відрегулювати яркість свічення шторкою.

Прилад ТВНЕ-1ПА по-бойовому встановлюється в шахту замість знятого приладу спостереження ТНПО-170А, а по-похідному – за допомогою зйомного кронштейна над шахтою приладу ТНПО-170А попереду люка механіка-водія.

У зв’язку з високою чутливістю ЕОП (ЕОУ) до надмірного освітлення при експлуатації приладівнеобхідно дотримуватись слідуючих правил поводження:

при перевірках працездатності приладів вдень вмикати прилади тільки при встановленій зйомній діафрагмі з відкритим найменшим отвором, старатись не направляти прилад на пряме сонячне проміння, при високій загальній нічній освітленості зменшувати світловий потік, прикриваючи діафрагми об’єктивів;

при зустрічних засліпленнях фарами автомобілів, вогнищами пожеж і т. п. зменшувати вертикальне поле зору, прикриваючи шторку приладу;

активний режим роботи приладу використовувати тільки тоді, коли пасивний режим не забезпечує необхідної видимості маршруту. Світлова пляма основної фари ТВН орієнтується при цьому на предмет, віддалений на 35 м по повздожній осі машини. Якщо використовується і додаткова фара ТВН, то її світлова пляма повинна знаходитися на віддалі 20 м від машини. Не слід також забувати, що довготривала робота приладу в активному режимі демаскує машину перед приладами розвідки противника.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 1045;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.