Канали розподілу, їх види та функції

 

Вирішення задач логістики і маркетингу щодо реалізації готової продукції підприємства неможливо без вибору раціонального каналу розподілу.

Канал розподілу (логістичний канал) – це частково упорядкована множина різних посередників (організацій чи окремих осіб підприємницької діяльності), що здійснюють доведення матеріального потоку від конкретного виробника до споживачів.

Учасники каналу розподілу (посередники) виконують ряд важливих операцій:

- проводять збір необхідної інформації для планування розподілу продукції та послуг;

- стимулюють збут продукції шляхом проведення рекламної кампанії;

- встановлюють контакти з потенційними покупцями;

- пристосовують товар до вимог покупців;

- проводять переговори з потенційними споживачами продукції;

- організовують транспортування і складування товару;

- фінансують рух товарів в каналі розподілу;

- приймають на себе ризики, пов'язані з функціонуванням каналу.

Різні посередники можуть працювати з різними сегментами споживачів, і кожен посередник може зосередитися на задоволенні потреб свого клієнтського сегменту, не розпилюючись на обслуговування інших. Проте стратегії і логістики, і маркетингу, і продажів, і обслуговування повинні залишатися у веденні виробника або генерального дистриб'ютора.

Перш ніж приступити безпосередньо до управління збутовими каналами, необхідно провести аудит існуючої системи каналів розподілу і визначити, наскільки використовувана стратегія розподілу адекватна цільовій аудиторії і категорії товару, що продається (тобто товари широкого вжитку, предмети розкоші, товари для промисловості тощо). Наскільки оптимальні використовувані канали: чи дозволяють вони донести цінність товару, що продається, до цільового сегменту з найменшими витратами?

 

Приклад. Вивчивши ринок, керівники компанії, що спеціалізується на випуску продуктів за невисокою ціною для населення з низькими доходами, прийшли до висновку, що на ринку існує незадоволена потреба в товарі вищої якості і за вищою ціною. Була розроблена нова лінійка, змінена упаковка. Почалися продажі. Перші два місяці продажі йшли досить добре, потім наступив різкий спад. Менеджери по продажах дивувалися: у чому річ? Пояснення цьому досить просте: для продажів були використані старі напрацьовані канали збуту. Ці канали були налаштовані на продаж саме недорогої продукції. Спробувавши новий товар (будь-яка новинка за рахунок своєї новизни перший час викликає інтерес і просувається непогано), з'ясувалося, що клієнти не потребують його. Незадоволений попит існував зовсім в іншому сегменті, з яким ці канали не працювали. Відповідно, щоб вдало вивести на ринок нову лінійку, необхідно перебудувати систему розподілу і приступити до пошуку партнерів, які працюють в потрібному сегменті.

 

Аудит системи каналів розподілу включає три етапи:

1. Оцінку стратегії розподілу, визначення оптимальної довжини каналів.

2. Оцінку типу системи каналів розподілу.

3. Оцінку безпосередніх учасників каналу.








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 912;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.