Виробнича програма підприємства

При плануванні роботи підприємства в цілому враховуються портфель замовлень і виробничі можливості підприємства – виробнича потужність (максимально можливий випуск продукції за об'ємом і асортименту при повному використанні технологій, обладнання, трудових ресурсів і площ).

Для узгодження потреб ринку і можливостей підприємства формується виробнича програма (план виробництва і реалізації продукції) на рік з розбивкою по кварталах або місяцях. Розрахунки ведуться у вартісних і натуральних одиницях для усереднених виробів-представників і з урахуванням усередненого використання виробничих потужностей. (Відмітимо, що однією з характеристик ієрархічної системи планування є те, що при деталізації планів частка вартісних показників зменшується, а натуральних зростає). Виробнича програма є основою для розрахунку планів виробничих підрозділів.

Планування виконання виробничої програми

При плануванні реалізації виробничої програми підприємства вирішуються завдання об'ємного планування. До них відноситься розподіл річної виробничої програми по підрозділах і термінах. Розподіл по кварталах і місяцях проводиться з метою рівномірної роботи виробництва, якнайповнішого використання обладнання і ресурсів, дотримання термінів виконання замовлень, скорочення собівартості продукції за рахунок зменшення тривалості виробничого циклу і обсягу незавершеного виробництва і підвищення серійності. Крім того, річна виробнича програма заводу розподіляється в об'ємному, трудовому і натуральному вираженні між цехами і виробничими ділянками (расцеховка).

Виробнича програма для випускаючих цехів відповідає виробничій програмі підприємства з урахуванням випуску продукції за попередній період і стану складів готової продукції. Далі формуються програми (номенклатурні плани) для інших виробничих підрозділів, відбувається ув'язка програми з обмеженнями на ресурси, будуються скоординовані календарні плани для цехів основного виробництва і забезпечуючих служб.

У плануванні використовуються так звані календарно-планові нормативи, наприклад розмір партій запуску, ритми запуску замовлень у виробництво, тривалість виробничих циклів, нормативи незавершеного виробництва, нормативи часу на ремонт обладнання і затрати праці.

 

Оперативне планування

Оперативне (оперативно-виробниче) планування передбачає деталізацію виробничих програм у вигляді узгоджених планів для цехів, виробничих ділянок і робочих місць на короткі інтервали часу (місяць, декада, тиждень, зміна).

Об'єктом планування і планово-обліковими одиницями є замовлення, комплекти, вироби, складальні одиниці, деталі. Вибираються планово-обліковий період (тиждень, місяць, квартал) – для звітності цеху про виконання плану і плановий період – проміжок часу, на який будується оперативно-календарний план.

У цеху формується план по запуску у виробництво і по випуску виробів. Задається інтервал запуску у виробництво – не раніше, ніж напівфабрикати поступлять з попереднього цеху, і не пізніше, ніж потрібно для випуску замовлення в строк. План запуску у виробництво узгоджується з планом підготовки виробництва. За планом цеху будуються завдання для виробничих ділянок і робочих місць.

Синхронно з планами для виробництва формуються плани по забезпеченню інструментом, оснащенням, комплектуючими виробами, заготовками.

 








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 924;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.