Диспетчеризація

Диспетчеризація (тобто контроль ходу виробництва, випуску продукції, витрати ресурсів і організація виконання оперативних планів) ведеться на внутрішньоцеховому рівні планово-управлінським персоналом ділянок (майстер, диспетчер тощо).

Як інструмент диспетчеризації при стабільній номенклатурі використовується графік завантаження обладнання (у якому вказують номер партії деталей і число деталей, які будуть оброблені за зміну на робочому місці і на ділянці в цілому). В умовах змінної номенклатури використовуються змінно-добові завдання для робочих місць і ділянок.

Змінно-добове завдання - директивний обліково-грошовий документ, що допомагає майстрові розподілити роботу, організувати її виконання і вести контроль за ходом виробництва.

 

Приклади ситуацій, що приводили до «розривів» в системі планування

Описана вище ієрархія на практиці рідко реалізується в рамках єдиної системи.

У традиційних системах планування виробництва розриви в процесі виробничого планування виникають у разі, коли в централізованій заводській системі планування вирішуються лише деякі завдання планування і застосовується деталізація, потрібна лише для заводського рівня планування і обліку. В результаті на підприємстві фактично створюється не одна, а декілька програмних систем планування. На рис. 3 показано планування у вигляді окремих процесів в заводській і цехових системах.

Наприклад, на заводі працює загальнозаводська система, яка формує техпромфінплан, виробничі програми, а також оперативні (на декаду або на місяць) плани для цехів. Оперативний облік теж ведеться по місяцях або декадах. Споживачами цієї планової інформації є дирекція, служби постачання і збуту, управління підприємства, бухгалтерія. Нормативна інформація укрупнена, наприклад, з технологічним маршрутом, складеним по цехових переділах.

З іншого боку, для цехів такої деталізації планування не вистачає. Наприклад, для одиничного і дрібносерійного виробництва безпосередньо в цехах вимушено створюються свої системи організаційно-технологічного управління, оперативного планування і диспетчеризації. В рамках цих систем ведеться формування змінних завдань, планування переналадок технологічного обладнання, робота транспортно-складських систем і облік ходу виробництва. В деяких випадках в технологічному бюро цеху з'являється свій комплект технологічної документації на вироби. Служб, у виробничі обов'язки яких входило б узгодження «заводського» і «цехового» комплектів нормативної і технологічної інформації систем оперативного планування, немає. По цехових системах ведеться управління ходом виробництва в цеху, а міжцехові передачі замовлень, управління складом готової продукції, розрахунок зарплати, матеріально-технічне постачання ведуться централізовано.

 

 

Рис. 3. Місце розриву між заводською і цеховими системами виробничого планування

 

Аналогічний розрив систем виникає в ланцюжку зворотних зв'язків планування - в підсистемі обліку і звітності. Облікові дані породжуються в цеховій системі і використовуються для чергових періодів оперативного планування і диспетчеризації. В той же час облікові і звітні дані в інтегрованому вигляді повинні бути надані в заводську систему планування. В результаті розділення систем планування управлінський персонал цеху сприймає цехову систему як свій інструмент, а укрупнену систему планування - як засіб зовнішнього контролю і не зацікавлений в наданні «вгору» актуальної інформації.

Ряд проблем при реалізації традиційних систем виробничого планування пов'язані з обмеженнями з боку обчислювальних платформ і архітектури програмних систем, з питаннями узгодження вихідних даних і з можливостями інтеграції автономних програмних систем.

Разом з тим розриви при реалізації єдиної системи планування ведуть до того, що управлінський персонал різних рівнів оперує різною інформацією. Це породжує умови для «непрозорості» обліку і розрахунку собівартості продукції.

Тому на зміну традиційним методам планування приходять нові системи.

 

2. Система планування потреби у матеріалах MRP

 

Система MRP(Material Requirements Planning) – це система планування потреби у матеріалах, що дозволяє оптимально завантажувати виробничі потужності, і при цьому закуповувати саме стільки матеріалів і сировини, скільки необхідно для виконання поточного плану замовлень і саме стільки, скільки можливо обробити за відповідний цикл виробництва.

Основними цілями систем MRP є:

- задоволення потреби у матеріалах, компонентах і продукції для планування виробництва і доставки споживачам;

- підтримка низького рівня запасів матеріальних ресурсів, незавершеного виробництва, готової продукції;

- планування виробничих операцій, графіків доставки, закупівельних операцій.

Системи MRPосновані на виробничих графіках, що зв’язують інформацію про попит і пропозицію. Спочатку визначається попит, і в залежності від нього програма розраховує загальний об’єм необхідних матеріальних ресурсів. Потім, зіставляючи з рівнем запасів, розраховується об’єм замовлень, їх параметри з урахуванням об’єму і часу доставки. Результати розрахунків передаються системі управління для прийняття рішень (рис. 4).

 

Рис. 4. Блок-схема системи MRP

 

Вхідною інформацією системи MRP є замовлення споживачів та прогнози попиту на готову продукцію фірми, які закладені у програму виробництва, а також бази даних про матеріальні ресурси і запаси ресурсів.

Програма виробництва – це графік розподілу часу для виробництва певної кількості кінцевого продукту за плановий період або діапазон періодів. Цей вхідний елемент створюється в результаті аналізу об'ємно-календарного плану виробництва.

База даних про матеріальні ресурси містить всю необхідну інформацію про:

- номенклатуру й основні характеристики сировини, матеріалів, компонентів, напівфабрикатів і т.п., необхідних для виробництва готової продукції або її частин;

- норми витрат матеріальних ресурсів на одиницю виготовленої продукції;

- файли часу постачання відповідних матеріальних ресурсів у виробничі підрозділи фірми.

База даних про запаси інформує про:

- наявність і величину виробничих, страхових та інших необхідних запасів матеріальних ресурсів у складському господарстві фірми;

- близькість запасів матеріальних ресурсів до критичного рівня і необхідність їх поповнення;

- відомості про постачальників;

- параметри постачання матеріальних ресурсів.

Програмний комплекс MRP заснований на:

- систематизованих виробничих розкладах (графіках випуску кінцевої продукції) залежно від споживчого попиту;

- комплексній інформації, отримуваній з баз даних про матеріальні ресурси та їх запаси.

Основними кроками MRP-системи є:

- планування випуску кінцевого продукту;

- планування замовлень на комплектуючі;

- підрахунок повної потреби;

- підрахунок чистої потреби;

- підтримка раніше спланованих замовлень.

 

Основними вихідними елементами MRP системи є:

План замовлень визначає, яка кількість кожного матеріалу має бути замовлене в кожен період часу. Даним вихідним елементом керуються при створенні внутрішніх виробничих замовлень, а також при закупівлі матеріалу у зовнішніх постачальників.

Зміни до раніше спланованих замовлень визначають, які зміни повинні торкнутися раніше спланованих замовлень. Може бути змінена кількість замовлень, деякі замовлення можуть бути скасовані або припинена їх дія.

Додатковими вихідними елементами MRP-системи є:

- звіт про "вузькі місця" планування;

- звіт про виконання;

- звіт про прогнози.

 

Використання систем MRP дозволило компаніям досягти значних результатів, а саме:

- знизити рівень запасів сировини і матеріалів на складах;

- знизити рівень запасів у незавершеному виробництві;

- підвищити ефективність виробничого процесу;

- скоротити терміни виконання замовлень.

 

Незважаючи на просту логіку, системи MRP вимагають використання могутніх засобів обчислювальної техніки в зв'язку з великою кількістю оброблюваної інформації й обсягом обчислень.

Основним недоліком системи MRP є те, що вона займається тільки одним ресурсом - матеріалами, а підприємству потрібно складати графіки і по інших виробничих ресурсах: співробітникам, устаткуванню, спорудженням, фінансам, транспорту і т.д. Зазначені обмеження застосування MRPстимулювали розробку другого покоління цих систем, яке отримало назву системи MRP-ІІ.

 

Система MRP II (Manufacturing Resource Planning) – це система планування виробничих ресурсів, що поєднує виробниче, маркетингове, фінансове планування і логістичні операції. Технологія планування виробничих ресурсів підприємства направлена на забезпечення випуску продукції в заданий термін і в необхідній кількості. Вона тісно пов’язана з функціями закупівель сировини і напівфабрикатів, збуту готової продукції, фінансового менеджменту, доповнена можливостями прогнозування і моделювання.

Суть концепції MRP II полягає в тому, що планування виробництва будується на основі деякого циклічного алгоритму, представленого на рис. 5.

На етапі бізнес плануваннявизначається місія компанії: її ніша на ринку, оцінка і визначення прибутків, фінансові ресурси. Фактично, визначається, що компанія збирається зробити і продати, і оцінює, яку кількість засобів необхідно інвестувати в розробку і розвиток продукту, щоб вийти на планований рівень прибутку. Виходом є бізнес-план.

На етапі планування попиту формується оцінка обсягу і динаміки продажів, щоб був виконаний установлений бізнес-план.

Планування продажів і виробництваперетворює бізнес-план і план попиту в плани продажів основних видів продукції. Далі план продажів по видах продукції перетворюється в об'ємний чи об'ємно-календарний план виробництва видів продукції. Для кожного виду виробу складається своя власна програма виробництва. Сукупність виробничих програм для усіх видів виробів, що випускаються, представляє собою виробничий план підприємства в цілому.

Після цього етапу здійснюється аналіз щодо виконання отриманого плану. Якщо неможливо виконати, то здійснюється повернення на початковий етап і планування починається заново.

Формування плану-графіку випуску продукціїперетворює план виробництва в графік випуску продукції, що представляє собою середньостроковий об'ємно-календарний план, який задає необхідну кількість конкретних виробів (чи партій) з термінами їхнього виготовлення.

Планування потреб у матеріальних ресурсах необхідно для визначення у кількісному вираженні і за термінами потреби в матеріальних ресурсах, необхідних для забезпечення графіка випуску продукції. Вхідними даними є специфікації виробів (склад і кількісні характеристики комплектуючих конкретного виробу) і розмір поточних матеріальних запасів. Результатом роботи є розклад закупівлі внутрішнього виробництва всіх необхідних матеріалів і комплектуючих.

При плануванні потреб у потужностях план виробництва перетворюється в кінцеві одиниці завантаження робочих потужностей (устаткування, працівників і т.д.). Вхідними даними є маршрутизація виробів, що випускаються, і поточні замовлення.

Після цього етапу виробляється оцінка, чи здійснимо виробничий план, і якщо ні, то здійснюється повернення до формування плану-графіка випуску продукції чи на більш пізні етапи алгоритму і планування починається заново.

Управління замовленнями клієнтіввиконує зіставлення реальних потреб клієнтів із планами випуску продукції.

 

В управлінні на рівні виробничого цехуформуються оперативні плани-графіки тривалістю від декількох днів до місяця.

При оцінці виконання, по суті, оцінюється реальне виконання всіх перерахованих вище планів для того, щоб внести коректування в усі попередні цикли планування. При цьому можна обговорювати і вирішувати виникаючі проблеми із постачальниками комплектуючих матеріалів, дилерами і партнерами, змінювати окремі плани, що виявилися нездійсненними і підлягають перегляду.

З кожного з трьох останніх етапів можна повернутися до кожного з етапів планування виробничого процесу.

 

Система MRP II має такі властивості:

- фінансові дані (рахунки) надходять точно від торгових угод та є розширенням виробничих рахунків;

- припускається можливість моделювання ситуації так, щоб можна було віртуально перевірити за допомогою відповідних методів прийняті рішення;

- підприємство розглядається як єдина система, що інтегрує всі найважливіші в процесах планування і контролю елементи: продаж, виробництво, запаси, планування, фінансові потоки.

Впровадження MRP П не полягає тільки у впровадженні на підприємстві інформаційної системи. Воно полягає насамперед у заміні на підприємстві неформальної системи управління виробництвом системою формальною (тобто системою, що ґрунтується на єдиному плануванні виробництва). Власне завдяки такій інтеграції засобів в системі MRP П одночасно досягають інтеграції функціональних стратегій, зокрема логістичної, фінансової, виробничої і маркетингової.

Системи MRP орієнтовані на компанії із серійним виробництвом, де головне – точне і своєчасне забезпечення виробничого процесу необхідними ресурсами виробництва і процесу, а також на невеликі підприємства, де функції управління обмежуються бухгалтерським, складським, оперативним обліком, управлінням запасами на складах і управлінням кадрами. Вони рідко застосовується для таких галузей, як сфера обслуговування, нафтопереробка, роздрібна торгівля, транспорт і т.п., тому що системи MRP – це виробничі системи, в основному, які використовується на виробництвах дискретного типу.

 

3. Система планування ресурсів підприємства ERP

 

Різновидом системи MRPII вищого ступеня технологічного розвитку вважають систему класу ERP.

ERP (Enterprise Resources Planning) – це системи комплексного планування ресурсів підприємства.

В основі ERP систем лежить принцип створення єдиної бази даних, що містить усю корпоративну бізнес-інформацію і забезпечує одночасний доступ до неї будь-якого необхідного числа співробітників підприємства, наділених відповідними повноваженнями. Це дає змогу не тільки підвищити ефективність виробничої діяльності підприємства, але і скоротити внутрішні інформаційні потоки, зменшивши тим самим витрати на їхнє забезпечення.

Загальні відомості про системи планування, реалізовані в ERP системах представлені на рис. 6.

 

 

Рис. 6. загальна модель планування в ERP-системах

 

Детальний розгляд компонентів даної моделі дозволяє прояснити деякі перспективи, що стосуються ролі планування виробництва готової продукції, матеріальних потреб і планування потреб виробничих потужностей в контексті загальної моделі виробництва.

Бізнес-планом є довгостроковий, стратегічний план діяльності всього підприємства і його розробка є прерогативою вищого керівництва підприємства. Пункти плану можуть включати розвиток нових ринків збуту, розвиток нових видів продукції, комбінацій бізнесу, реструктуризації бізнесу тощо.

Форма плану, як правило, відповідає основним фінансовим формам:

- баланс підприємства;

- звіт про прибутки і збитки;

- звіт про рух грошових коштів і виражається у фінансових показниках.

Маркетинговий план(на рис. 6 не відображений), є результатом бізнес-плану і повинен відповідати показникам бізнес-плану і плану виробництва. Маркетинговий план може включати методи і засоби просування продукції на ринку, організації продажів і розподілу.

Виробничий планзатверджується на основі бізнес-плану і може охоплювати період до декількох років. Як правило, виробничий план складається в об'ємних показниках (тонни, штуки ...) виробництва продукції залежно від особливостей бізнесу підприємства.

Виробничий план відображає загальні виробничі показники і об'єднує планові дані, що стосуються устаткування, основних інструментів, людських ресурсів, матеріалів і комплектуючих. Іноді перераховані дані складають основу окремого так званого плану ресурсів підприємства, на який посилається виробничий план. План виробництва і план ресурсів у свою чергу ініціюють розробку фінансового плану або бюджетів, заснованих на основних нормативних показниках.

Основнийвиробничий план-графік (Master Production Plan - MPS) складається на основі виробничого плану, як правило, на три, шість місяців або на рік залежно від природи виробничих процесів. MPS виражається в об'ємних показниках продукції, що реально випускається, і розробляється відповідно до маркетингового плану, який прогнозує, що має бути вироблене і продане або на основі прогнозу, або на основі підтверджених клієнтських замовлень, або їх комбінації. Як правило, в той же час здійснюється попередня оцінка виробничих потужностей (RCCP - Rought-Cut-Capacity-Planning) для визначення можливості виконання заданих показників виробництва з використанням доступних в даний час устаткування і трудових ресурсів.

Планування потреб в матеріалах(Material Requirement Planning - MRP). Процедура MRP перетворить графік виробництва кінцевої продукції (MRS) в графік замовлень на закупівлю комплектуючих і матеріалів і замовлень на виробництво компонент з урахуванням вимог по термінах і технології виробництва кінцевої продукції.

Процедура даного перетворення будується на основі складу вироблюваного виробу, відомості матеріалів, існуючих і замовлених запасів, особливостей планування тощо.

Планування потреб у виробничих потужностях (Capacity Requirement Planning - CRP). Спільно з іншими вихідними даними процедура планування матеріальних ресурсів формує попередній графік випуску виробничих замовлень. Процедура планування потреб у виробничих потужностях здійснює аналіз згаданих виробничих замовлень з урахуванням існуючого незавершеного виробництва для оцінки можливості використання виробничих ресурсів в потрібні періоди для реалізації показників основного виробничого плану-графіку. У разі виявлення нестачі або незбалансованого завантаження устаткування необхідно ухвалювати рішення або по ресурсах, або по планованих виробничих замовленнях, або по зміні MPS.

План закупівлі. Результатом процесу MRP планування є графік придбання матеріалів і комплектуючих, який використовується службами закупівлі для організації процесу закупівлі. Дані MRP планування є основою для організації вибору постачальника, узгодження договорів і зрештою визначають можливість задоволення запитів виробництва. Якщо виникають проблеми з придбанням всієї необхідної для виробництва номенклатури матеріалів і комплектуючих, ухвалюється рішення про ревізію MRP запланованих виробничих замовлень або зміні основного виробничого план-графіка.

Виконання плану закупівлі. Процедура реалізації MRP планування в частині закупівлі матеріалів і комплектуючих вимагає виконання відповідних витрат після їх затвердження відповідними особами.

Оперативний план виробництва.Формується на основі MRP для виробництва необхідного для випуску готової продукції запасу вузлів, компонент на власних потужностях.

Виконання оперативного плану виробництва. Процедура реалізації MRP плану в частині виробництва вузлів і компонент ґрунтується на MRP графіку випуску виробничих замовлень з визначенням, яким чином виробничі замовлення випускаються, відстежуються і контролюються. Дана операція часто називається "Диспетчеризація виробництва" (РАС - Production Activity Control). Процес диспетчеризації виробництва по зворотному зв'язку може робити вплив на перепланування діяльності на вищих рівнях.

Таким чином, можна відмітити, що загальна модель системи виробництва описується циклічними процесами на декількох рівнях, особливо на рівні реалізації планів закупівлі і власного виробництва, що роблять вплив на вищі рівні у зв'язку з реальними можливостями і практикою по процесах придбання і виробництва. Такого роду зворотний зв'язок часто трактується як замкнута петля в системній моделі.

 

Природний розвиток систем ERP призвів до створення систем ERP II, орієнтованих на зовнішню інтеграцію.

ERP ІІ – система планування засобів підприємства, яка розширяє діапазон управління ланцюгом поставок за межі підприємства, дає змогу контролювати та регулювати зв'язки між учасниками ланцюга поставок. В системах ERP П використовуються найновіші досягнення інформаційних технологій, зокрема багатовимірний аналіз даних у банку даних (англ. On-line Analytical Processing (OLAP)), карта збалансованих показників BSC (англ. Balanced Score Card), механізм електронного ринку тощо. Це радикально покращало окремі важливі параметри системи (табл. 1).

 

Таблиця 1

Порівняння систем класу ERP і ERP II

Система ERP Система ERP II
Зорієнтована на процеси і внутрішню інтеграцію (логістичну і фінансову). Орієнтація на процеси і зовнішню інтеграцію (бізнес-процеси, ланцюги поставок).
Орієнтована на вирішення проблем всередині підприємства. Орієнтована на кооперацію і вирішення спільних проблем з бізнес-партнерами.
Дані генеруються і використовуються всередині підприємства. Дані надаються також назовні підприємств (також за допомогою субскрипції).
Максимальна підтримка потреб користувача. Повна орієнтація на задоволення потреб клієнта.
Підтримує механізми створення локальних вартостей (всередині підприємства). Підтримує механізми, які ґрунтуються на поділі користей між фірмою і бізнес-партнерами.
Визначає традиційні міри ефективності, які ґрунтуються на зниженні витрат і зростанні продуктивності. Визначає міри ефективності, основані на доданій вартості всього ланцюга поставок.
Жорсткий функціональний діапазон, оснований на центральній базі даних. Використовує бази даних (аналізи OLAP) і знання для розвитку бізнесу.
Проектується, впроваджується і розвивається цілісно (модульна архітектура). Проектується, впроваджується і розвивається еволюційно (компонентна архітектура, а також інтеграція ЕАІ).
Ґрунтується на архітектурі "клієнт - сервер" і уможливлює користування мережею Інтернет. Орієнтована на електронні ринки і основується на послугах мережі Інтернет.

 

Впровадження систем ERP II ґрунтується не на модульному, а на процесному представленні, фазами і етапами якого є:

1. Підготовча фаза, зокрема:

- вступне планування заходу;

- обробка процедур і стандартів;

- планова підготовка;

- відкриття заходу;

- проведення стратегічного розпізнавання разом з підготовкою бізнес-моделі інформатизованого підприємства або інституції;

- визначення технічних вимог;

- контролювання якості результатів.

2. Фаза бізнес-концепції, зокрема:

- вступні дії зі сфери управління заходом,

- оптимізація процесів перед впровадженням,

- дії зі сфери управління змінами,

- підготовка колективу впровадження у сфері бізнес-концепції,

- інсталяція прототипної системи, .

- визначення організаційних структур реалізованої системи,

- оптимізація бізнес-процесів,

- контроль якості результатів.

3. Фаза реалізації, зокрема:

- вступні дії зі сфери управління заходу;

- дії зі сфери управління змінами;

- підготовка колективу впровадження у сфері реалізації системи;

- конфігурування рішення;

- проектування виробничої інсталяції;

- реалізація інтеграторських дій;

- обробка рапортів;

- обробка концепції прав доступу для користувачів;

- підготовка процедур архівізації;

- інтеграційне тестування;

- обробка документації і матеріалів підготовки;

- контроль якості результатів.

4. Кінцева фаза, зокрема:

- вступні дії зі сфери управління заходу;

- дії зі сфери управління змінами;

- підготовка кінцевих користувачів;

- підготовка виробничої системи;

- докладне планування запуску реалізованого заходу;

- запуск виробничої системи;

- контроль якості результатів.

5. Фаза підтримки системи, зокрема:

- підтримка експлуатації системи;

- верифікація результатів;

- закінчення заходу.

Це природний і закономірний етап у розвитку технології планування ресурсів підприємства. Електронні торгові майданчики сьогодні розглядаються як новий могутній канал продажів (закупівель) крім вже існуючих (прямі продажі, закупівлі, дистриб'юторська мережа і т.п.). Таким чином, інтеграція торгового майданчика з системою збуту компанії-постачальника підвищує ефективність реалізації продукції, а інтеграція із системою закупівель компанії-споживача підвищує ефективність управління матеріальними потоками. З одного боку, здійснюється механізм безпосередньої взаємодії внутрішньої корпоративної системи ERP с аналогічними системами планування ресурсів постачальників і споживачів, з іншого боку, створення й експлуатація систем електронної комерції (насамперед В2В). Воно є ефективними тільки в тому випадку, якщо ці системи інтегровані в загальні корпоративні бізнес-процеси і, відповідно, вбудовані в систему планування і управління ресурсами.

 

 









Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 1013;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.043 сек.