Коротка історична довідка про розвиток математики як науки.

Математика – одна з найдревніших наук. Перші математичні уявлення і поняття людина формувала в глибокій давнині, розв’язуючи найпростіші задачі практичного характеру. Ускладнювалися форми трудової діяльності, і перед людиною поставали складніші задачі, для розв’язування яких вона формувала нові математичні поняття, створювала математичні теорії. Отже, математика розвивалася під впливом двох головних стимулів : потреб практичної діяльності людини і логіки розвитку самої математики.

За періодизацією видатного радянського математика академіка А.М. Колмогорова математика пройшла чотири основні періоди розвитку.

1. Зародження математики – від глибокої давнини до VI – V ст. до н.е., тобто до того часу, коли математика стає самостійною галуззю теоретичного знання зі своїм власним предметом і методом.

2. Елементарна математика – від VI – V ст. до н.е. до кінця XVI ст. У цей час формувалися основні теорії, що стосуються математики сталих величин. У надрах математики сталих величин зароджувалися і розвивалися ідеї, які на кінець XVI ст. привели до створення передумов відкриття аналітичної геометрії і аналізу нескінченно малих – двох основних дисциплін класичної вищої математики. Вони вивчають вже не стани, а закономірності змінних величин.

3. Створення математики змінних величин – кінець XVI – середина ХІХ ст. На початку цього періоду французький учений Р.Декарт створює аналітичну геометрію, а англійський учений І.Ньютон і німецький учений Г.Лейбніц – аналіз нескінченно малих. За невеликий проміжок часу до середини ХІХ ст. у математиці склалися майже всі математичні теорії , які нині називають класичними основами сучасної вищої математики.

4. Сучасна математика характеризується швидким зростанням об’єму просторових форм і кількісних відношень. У зв’язку з цим розширилася сфера застосування математики, виникло багато нових математичних теорій, які привели до створення електронних обчислювальних машин. Останні стали потужним знаряддям дослідження глибинних закономірностей природи і розв’язування найскладніших задач у різних галузях практичної діяльності людини.








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 1961;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.