Висновки. 1.Київська область є інвестиційно привабливим регіоном України, про що засвідчує позитивна динаміка капітальних інвестицій

1.Київська область є інвестиційно привабливим регіоном України, про що засвідчує позитивна динаміка капітальних інвестицій, які були спрямовані на модернізацію економіки Київщини та збільшення частки області в загальнодержавному обсязі капітальних інвестицій.

2.Вплив капітальних інвестицій на зростання ВРП у післякризовий період достатній для забезпечення економічного зростання та якісного оновлення основних виробничих фондів.

3.Технологічна структура капітальних інвестицій у Київській області показує позитивну динаміку збільшення питомої ваги витрат на придбання машин і обладнання, проте зростання частки витрат на нове будівництво та зниження частки витрат на придбання нематеріальних активів (нові технології) вказує на низьку ефективність їх використання (незавершене будівництво, невстановлене устаткування тощо).

4.Загальна структура капітальних інвестицій за видами економічної засвідчує, що за останні 8 років найбільш інвестиційно привабливими галузями були промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля, сільське господарство, транспорт та зв'язок сумарна питома вага яких становить 94,1% загальнообласного обсягу інвестицій.

5. Структура капітальних інвестицій у Київській області за джерелами фінансування вказує на зниження впливу державного та місцевих бюджетів на інвестиційні процеси у регіоні і зростання ролі власних фінансових ресурсів підприємств у модернізації економіки Київщини.

6. Географічний розподіл капітальних інвестицій в Київській області свідчить про значну територіальну диспропорцію капітальних інвестицій. Співвідношення максимального та мінімального значення капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу у 2013 році серед районів становило 68,4 рази , а міст обласного значення – 82.3 рази.

Прямі іноземні інвестиції

З 2003 року спостерігається позитивна динаміка до зростання інвестицій, станом на 31.12.2013 обсяг прямих іноземних інвестицій становить 1948,1 млн.дол. США, що у 4,4 рази більший порівняно з обсягами на 31.12.2003 (473,7 млн.дол.США відповідно). У розрахунку на одну особу населення обсяг інвестицій збільшився у 4,3 рази і становить 1134 дол. США станом на 31 грудня 2013 року проти 261,1 дол. США на 31 грудня 2003 року.

Київська область займає 5 місце (після м. Київ, Дніпропетровської, Донецької, Харківської областей) серед регіонів України за обсягом залучення прямих іноземних інвестицій.

До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає понад 90% загального обсягу прямих іноземних інвестицій входять Кіпр, Нідерланди, Велика Британія, Німеччина, Польща, Віргінські Острови (Брит.), Російська Федерація, Австрія, США та Швеція.

У 2013 році найбільша частка всіх прямих іноземних інвестицій зосереджена на підприємствах промисловості, на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів; в організаціях, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям; у сільському, лісовому та рибному господарстві; будівництві; транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності та підприємствах, що здійснюють діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування.

У регіональній структурі прямих іноземних інвестицій в економіку області у 2003 році найбільша частка припала на Броварський (52,2%), Вишгородський (12,2%), Києво-Святошинський (6,7%) райони та міста Бровари (4,6%) та Бориспіль (3,8%).

Протягом 2009-2013 років збільшилась кількість інвестиційно-привабливих районів області, на які припала найбільша частка іноземних інвестицій в економіку області. Так, у 2009 році найбільша частка припала на Броварський (32,2%), Вишгородський (8,4%), Миронівський (8%), Києво-Святошинський (7,8%), Бориспільський (4,6%) райони та міста Бровари (10,6%), Бориспіль (6,2%).

У 2011 році загальна картина дещо змінилась, найбільша частка припала на Броварський (29,8%), Києво-Святошинський (10,7%), Миронівський (7,2%), Вишгородський (5,2%), Бориспільський (4,6%) райони та міста Бровари (11,5%), Бориспіль (6,4%) та Обухів (3,4% починаючи з 2010 року, коли м. Обухів стало містом обласного значення).

У 2013 році картина розподілу прямих іноземних інвестицій в економіку області майже не змінилася, найбільша частка припала на Броварський (27,2%), Києво-Святошинський (9,8%), Миронівський (6,8%), Бориспільський (6,3%), Вишгородський (3,6%), райони та міста Бровари (10,3%), Бориспіль (7,8%), Обухів (5,2%).


 

0,0 – обсяги прямих іноземних інвестицій, вкладених у район (місто) менше 1 млн. дол. США (обсяги іноземних інвестциій, що вкладені у 1-3 підприємства)

 

 









Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 1003;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.