Висновки. 1) Протягом останніх 12 років в зовнішньоторговельному обороті Київської області спостерігається більш значне зростання імпорту товарів ніж темпи зростання

1) Протягом останніх 12 років в зовнішньоторговельному обороті Київської області спостерігається більш значне зростання імпорту товарів ніж темпи зростання експорту. В загальній структурі зовнішньої торгівлі імпорт товарів суттєво переважає їх експорт, що спричиняє значне негативне сальдо (в середньому за 12 років – 0,4). Така тенденція пояснюється тим, що Київська область є регіоном, який забезпечує життєдіяльність столичного мегаполісу – міста Києва. Також збільшується й кількість країн – торгових партнерів підприємств області.

2) Основну частину експорту області складає експорт в країни СНД. Слід зазначити суттєве падіння в 2013 році показника обсягу експорту товарів в цьому напрямі. Обсяг експорту в країни ЄС та Азії складає відповідно 22% та 23%. В Африку за 2013 рік експортовано 7% від загального обсягу товарів.

3) Київщина має потужний ресурс незадіяного експортного потенціалу підприємств галузі промислового виробництва.

4) Серед районів області основними експортерами є Миронівський, Києво-Святошинський та Яготинський.

5) Серед міст обласного значення головними експортерами є Біла Церква, Фастів, Обухів та Бориспіль.

6) Основну частину експорту області складають продовольчі товари – 61%, в тому числі: жири та олії тваринного або рослинного походження, готові харчові продукти, продукти рослинного походження, живі тварини та продукти тваринного походзження.


 

5.6. Мале і середнє підприємництво1

У Київській області за підсумками 2012 року функціонувало 17,5 тис. підприємств, з них 93,8% належали до малих підприємств. У порівнянні із 2010 роком кількість малих підприємств збільшилась на 15,7% або на 2,2 тис. підприємств.

 

У 2012 році на малих підприємствах області було зайнято 99,9 тис. осіб (26,9% до загальної кількості зайнятих працівників). Відносно 2010 року кількість зайнятих працівників збільшилась на 8,8% (на 8,1 тис. осіб).

Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) малими підприємствами за підсумками 2012 року досягнув 37,4 млрд. грн. (проти 29,2 млрд. грн. у 2011 році та 24,7 млрд. грн. у 2010 році).

Малими підприємствами за 2013 рік сплачено до бюджетів усіх рівнів 2,89 млрд. грн. податків і платежів, у порівнянні з 2012 роком надходження збільшилися на 1,34 млрд. грн. або на 86,7%.

У 2012 році на 10 тис. осіб наявного населення Київської області припадало 96 малих підприємств (по Україні – 76 підприємств). Проти 2010 року кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення у Київській області збільшилась на 14 підприємств або на 17,1%.

1Дані наведено без урахування зміни підприємствами основного виду діяльності

Серед регіонів-сусідів та регіонів, що належать до однієї типології Київська область займає лідируючі позиції за кількістю малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення. За цим показником Київщина наближається до показників областей близьких країн-сусідів.

У розрізі адміністративно-територіальних одиниць Київської області найбільша кількість малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення зосереджена у Києво-Святошинському районі (184 одиниці), а найменша – у Поліському та Богуславському районах (по 35 та 36 одиниць відповідно).

 

Для малих підприємств найбільш привабливою є діяльність у сфері оптової торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів. Понад 70% середніх підприємств зосереджені у промисловості; оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів; сільському, лісовому та рибному господарстві. Великі підприємства представлені в 4-х видах економічної діяльності.

 

У районах та містах обласного значення функціонує 346 об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва (12 бізнес-центрів, 5 бізнес-інкубаторів, 12 лізингових центрів, 12 фондів підтримки підприємництва, 60 небанківських фінансово-кредитних установ, 5 інвестиційних фондів і компаній, 103 інформаційно-консультативні установи, 100 громадських об’єднань підприємців, 37 координаційних рад з питань розвитку підприємництва), з яких більше половини зосереджено в 10 адміністративно-територіальних одиницях області. На території Київщини не створені технологічні парки, інноваційні фонди і компанії та інноваційно-промислові кластери.

Фінансово-кредитну підтримку підприємництву області надають, крім кредитних спілок та фондів підтримки підприємництва, 711 банківських установ (1 банк, 1 філія, 709 відділень), з них: 50,8% – приватні, 48,2% – державні, 1,0% – із істотною державною участю. Найбільша кількість банківських установ розміщена на території Києво-Святошинського району та м. Біла Церква, у Фастівському районі такі установи не здійснюють свою діяльність.

Протягом 2011-2013 років на забезпечення фінансово-кредитної підтримки підприємництва в рамках затверджених програм розвитку малого і середнього підприємництва у Київській області передбачалися кошти в розмірі 2015 тис. грн. За відсутності фінансування відповідна підтримка не надавалася.

Висновки:

1. Підприємництво у Київській області розвивається динамічними темпами.

2. Найбільш привабливою для малих підприємств області є діяльність у сфері торгівлі.

3. Переважна більшість малих підприємств Київщини зосереджена у найближчих до м. Києва районах та містах обласного значення.

4. Частка обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) малими підприємствами Київщини у загальному обсязі реалізації області залишається незначною.

5. Не зважаючи на найменшу частку кількості зайнятих на малих підприємствах (26,9%) у порівнянні з середніми та великими, частка надходжень до бюджетів усіх рівнів від малих підприємств є найбільшою (39%).

6. Об’єкти інфраструктури підтримки підприємництва та банківські установи на території області розміщені нерівномірно.

7. Недостатня кількість таких важливих об'єктів інфраструктури підтримки підприємництва, як бізнес-інкубатори, бізнес-центри, інвестиційні та лізингові компанії.

8. Незадовільна фінансово-кредитна підтримка підприємництва Київської області з бюджетів усіх рівнів.









Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 811;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.