Висновки. 1. Київщина відноситься до регіонів України із задовільною екологічною обстановкою.

1. Київщина відноситься до регіонів України із задовільною екологічною обстановкою.

2. Існує тенденція до збільшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

3. В останні роки спостерігається незначне погіршення якості питної води.

4. Важливим чинником, що впливає на стан біорізноманіття, є інтенсивне ведення мисливського та рибного господарства в області.

5. Одним із найбільш актуальних питань у сфері житлово-комунального господарства є реконструкція каналізаційних очисних споруд Бортницької станції аерації м. Києва.

6. Забруднення навколишнього природного середовища області характеризується територіальною диференціацією. Найбільш забрудненою є центральна частина області (Броварський та Обухівський райони), де розміщені потужні промислові підприємства. Найменше забруднена північна частина області, однак екологічна обстановка в цьому регіоні ускладнилася внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

7. Кількість утворюваних відходів, що надходять на звалища та полігони твердих побутових відходів області постійно збільшується.

 

7.6 Ситуація на територіях постраждалих, внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Аварія на Чорнобильській АЕС одна з найбільших техногенних надзвичайних ситуацій у світі. Внаслідок Чорнобильської катастрофи постраждало близько 5 мільйонів людей, на забруднених територіях розташовано майже 5 тисяч населених пунктів України, Республіки Білорусь та Російської Федерації.

Київська область є найбільш постраждалою в Україні внаслідок Чорнобильської катастрофи. З моменту аварії й до цього часу одним із найпотужніших факторів, що впливають на радіологічну ситуацію в Україні, є високоактивне забруднення території 30-кілометрової зони навкруги ЧАЕС.

На сьогоднішній день на території Київщини радіаційна ситуація стабілізувалася.

Потужність дози гамма-випромінювання на поверхні ґрунту в порівнянні з 1986 року знизилася в сотні разів.

На території області з 1988 року і по сьогоднішній час відмічається поступове зниження вмісту 137Cs в молоці з приватних господарств.

У 2008-2010 роках перевищень вмісту радіонукліду 137Cs в молоці не реєструвалось.

За останні роки перевищення вмісту 137Cs реєструється в дикорослинних грибах та ягодах, м’ясі дичини.

Статистичні дані свідчать про погіршення стану здоров’я потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Значно зросла поширеність і захворюваність дорослого та дитячого населення області.

- поширеність усіх хвороб зросла і складає 25305,6 у 2009 році на 10 000 населення, відповідно 6212,9 в 1987 році, зростання на 10,8%.

- захворюваність зросла на 48,7 % і складає 9088,3 в 2009 році на 10 000 населення.

- поширеність усіх хвороб серед дитячого населення зросла і складає 29712 у 2009 році на 10 000 населення.

- захворюваність зросла в 3,7 разів і складає 18381,0 у 2009 році на 10 000 населення.

Показник поширеності та захворюваності дорослого населення

 

На території області в більшості населених пунктів доза опромінення людини не перевищує встановлені норми.

У результаті аналізу проведених у 2011-2012 роках дозиметричних паспортизацій населених пунктів, що зазнали радіоактивного забруднення та враховуючи тенденцію змін радіологічної ситуації в населених пунктах області за період з 2000 по2011 роки, експертна група зробила висновки щодо відповідності радіологічного стану населених пунктів Київської області критеріям зон радіоактивного забруднення:

1. До зони безумовного(обов'язкового) відселення (друга зона) не віднесено жодного населеного пункту.

2. До зони гарантованого добровільного відселення(третя зона) відносяться такі населені пункти: с.Йосипiвка та с.Павлiвка (Бiлоцеркiвський район), с.Степанiвка та с.Червоне (Василькiвський район), с.Пилява, с.Рихта та с.Сухолуччя (Вишгородський район), с.Буда, с.Кирдани та с.Кислiвка (Таращанський район).

3. До зони посиленого радіоекологічного контролю (четверта зона) відносяться такі населені пункти: с.Iванiвка (Бiлоцеркiвський район), с.Богдани, с.Вахiвка та с.Гута-Катюжанська (Вишгородський район), с.Губин та с.Карпилiвка (Iванкiвський район), с.Синява (Рокитнянський район), с.Кiвшовата (Таращанський район).

Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи є одним з головних пріоритетів державної політики України. У змінах до Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" (реєстр. № 0872) запропоновано нову редакцію статей 16 та 18, якими дозволяється будівництво нових, розширення діючих підприємств у зоні гарантованого (добровільного) відселення, а також будівництво санаторіїв, закладів оздоровлення та відпочинку у зоні посиленого радіологічного контролю. Це не узгоджується з положенням статті 2 зазначеного Закону, згідно з якою межі зон встановлюються та переглядаються Кабінетом Міністрів України на основі експертних висновків Національної комісії радіаційного захисту населення України, Національної академії наук України, Міністерства охорони здоров’я України тощо.








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 826;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.