Висновки. 1. З огляду те що в світі глобальна продовольча криза і товари сільського господарства з кожним днем стають все ціннішими

1. З огляду те що в світі глобальна продовольча криза і товари сільського господарства з кожним днем стають все ціннішими, Київщина зі своїми сприятливими кліматичними умовами та інвестиційним потенціалом може нарощувати сільськогосподарське виробництво, тим самим забезпечувати зростаючу власну потребу та м. Києва у сільськогосподарський продукції.

2. Структура сільськогосподарського виробництва області значною мірою є орієнтованою на зернове виробництво та птахівництво, як найбільш рентабельні галузі. Проте така структура виробництва не є оптимальною для збереження земель та створення і збереження робочих місць у сільських територіях.

3. Основним виробником є сільськогосподарські підприємства, які з кожним роком нарощують своє виробництво, а господарства населення збільшують виробництво дуже повільно.

4. Серед виробників домінують великі сільськогосподарські підприємства, концентрація земель у яких є досить значною, що створює додатковий тиск на ринок зайнятості в сільських територіях.

5.Наявність в межах області міста Києва з його великим ринком споживання харчових продуктів дає змогу наростити виробництво м’ясної та молочної продукції.

6.Київська область при розробці стратегічних планувальних документів має звернути увагу на серйозні нерівномірності розвитку сільськогосподарського виробництва у різних районах області для збереження сільських територій від депопуляції.

5.4.Інвестиційна діяльність

Капітальні інвестиції

Київська область є інвестиційно привабливим регіоном України, про що засвідчує позитивна динаміка капітальних інвестицій, які були спрямовані на модернізацію економіки Київщини протягом 2009-2013 років

Починаючи з 2007 року темпи реального приросту капітальних інвестицій є додатними, за виключення 2009 року, коли внаслідок фінансово-економічної кризи інвестиційні можливості бюджетів усіх рівнів і суб’єктів господарювання були обмеженими.

Протягом 2007-2013 років темпи реального зростання капітальних інвестицій Київщини переважали загальнонаціональні, крім 2009 року. В цілому за період 2006-2013 років номінальні обсяги капітальних інвестицій зросли в 2,6 рази при реальному зростанні на 56,8 відсотки. Це вплинуло на збільшення частки Київщини в загальнодержавному обсязі капітальних інвестицій.

Якщо в 2007 році питома вага капітальних інвестицій Київщини в загальнодержавних їх обсягах склавала 6,3% , то в 2013 році їх частка становила 7,7 відсотки.

На тлі зростання номінальних та реальних обсягів капітальних інвестицій збільшення їх частки у валовому регіональному продукті (ВРП) Київської області відбувається циклічно. До фінансово-економічної кризи 2009 року капітальні інвестиції були визначальним чинником економічного зростання у Київській області. Протягом 2010-2013 років внесок капітальних інвестицій у зростання ВРП збільшується не такими темпами як у докризовий період, але достатніми для забезпечення економічного зростання та якісного оновлення основних виробничих фондів.

Технологічна структура капітальних інвестицій у Київській області засвідчує про позитивну динаміку збільшення питомої ваги витрат на придбання машин і обладнання з 20,9% у 2009 році до 25,7% у 2013 році, проте зростання частки витрат на нове будівництво з 36,% до 45% у 2013 році та зниження незначної частки витрат на придбання нематеріальних активів (нові технології) вказує на низьку ефективність їх використання (незавершене будівництво, невстановлене устаткування тощо).

Загальна структура капітальних інвестицій за видами економічної засвідчує, що за останні 8 років найбільш інвестиційно привабливими галузями були промисловість, будівництво, оптова та роздрібна торгівля, сільське господарство, транспорт та зв'язок сумарна питома вага яких становить 94,1% загальнообласного обсягу інвестицій. Разом з тим, через обмежені обсяги банківського іпотечного кредитування придбання житла обсяги номінальних капітальних інвестицій в операції з нерухомістю, здавання під найм та послуги юридичним особам у 2013 році у порівнянні з 2006 роком зменшилися на 52,8 відсотки, а їх частка у загальнообласних обсягах капітальних інвестицій становила 3,3 відсотки.

Структура капітальних інвестицій у Київській області за джерелами фінансування вказує на зниження впливу державного та місцевих бюджетів на інвестиційні процеси у регіоні і зростання ролі власних фінансових ресурсів підприємств у модернізації економіки Київщини.

Поліпшення фінансового стану підприємств та необхідність збереження конкурентних переваг на відповідних товарних ринках за рахунок освоєння нових видів продукції шляхом технічного переоснащення своїх виробничих потужностей сприяла тому, що їх частка в загальному обсязі капітальних інвестицій збільшилась з 54,1% у 2007 році до 55,4% в 2013 році.

Зниження рівня платоспроможності населення після фінансово- економічної кризи 2008-2009 років призвели до зменшення частки коштів населення в загальному обсязі капітальних інвестицій з 14,4% у 2007 році до 12,7% у 2013 році.

Обмежені обсяги іпотечного кредитування житлового будівництва призвели до зменшення частки кредитних ресурсів банків в загальних обсягах капітальних інвестицій з 22,5% у 2006 році до 10% у 2013 році.

Зниження щорічних темпів залучення іноземних інвестицій в економіку області призвело до зменшення їх частки у загальних обсягах капітальних інвестицій з 15,2% у 2006 році до 11,0% у 2013 році.

Через обмежені інвестиційні можливості бюджетів усіх рівнів частка державного і місцевих бюджетів у загальних обсягах капітальних інвестицій скоротилася з 6,2% у 2006 році до 2,2% у 2013 році.

Географічний розподіл капітальних інвестицій в Київській області свідчить про значну територіальну диспропорцію капітальних інвестицій. Так , у 2013 році найбільші обсяги капітальних інвестицій було освоєно підприємствами і організаціями Вишгородського (3502 млн.грн), Києво-Святошинського (3403 млн.грн.), Миронівського району (2681 млн.грн), тоді як найменші їх обсяги - у Таращанському (33 млн.грн), Ставищенському (34 млн.грн), Фастівському (48 млн.грн), Згурівському (49 млн.грн) районах.

 

Розрахунок капітальних інвестицій на одну особу населення районів області засвідчив, що максимальні їх значення були у Миронівському районі (76043 грн), а мінімальні у Таращанському районі (1111 грн). Співвідношення максимального та мінімального значення капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу у 2013 році становило 68,4 рази.

 

Серед міст найбільші обсяги капітальних інвестицій було освоєно підприємствами і організаціями у містах Славутич (2337 млн.грн.) і Бориспіль (1519 млн.грн.), а найменші - у містах Ржищів (9 млн.грн), Переяслав-Хмельницький (35 млн.грн), Березань (37 млн.грн). Співвідношення максимального та мінімального значення капітальних інвестицій містах області у 2013 році становило 82,3 рази.








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 823;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.