Аналіз попиту на інноваційний продукт

Аналіз попиту на нововведен­ня проводиться в наступних напрямках:

1) аналіз потреби у випущеному і (чи) реалізованому нововведенні чи новій послузі;

2) аналіз попиту на нововведення і пов'язані з ним послуги та вплив на них різних факторів;

3) аналіз впливу попиту на результати діяльності підприємства;

4) визначення максимальної можливості збуту й обґрунтування плану збуту з урахуванням вирішення перших трьох завдань, а також виробничих можливостей фірми.

Основні напрямки аналізу по­питу:

• обсяг попиту;

• наявність потенційних покупців;

• потреба в товарі;

• можливість придбання товару;

• ціна пропонованої продукції;

• час реалізації (пропозиції для реалізації) продукції на ринку;

• напрямки, ринки збуту продукції.

Попит виражає кількість альтернативних можливостей придбан­ня продукції при різних цінах і рівних інших умовах. Його можна представити одним зі способів:

1. У вигляді таблиці.

2. Графічно. Попит у цьому випадку зображується у вигляді графіка, що показує кількість продукції, яку споживачі готові, хочуть і в змозі купити за деякою ціною.

3. Аналітичне.

У таблиці мож­на, по-перше, представити ранжирований ряд значень ціни продукції в порядку її зростання чи зменшення і відповідну їй кількість оди­ниць товару, на який пред'явлений попит. Графічне зображення попиту дає можливість побачити напрямки його зміни, що широко застосовується для прогнозування попиту, ви­значення типу товарів, за якими він вивчається, розрахунку ступеня гнучкості попиту стосовно основних, що впливають на нього, фак­торів. Аналітичний метод дозволяє проаналізувати сформовану тенден­цію попиту на основні товари і спрогнозувати ситуацію на перспективу.

Планування і організація створення нового товару

Нова продукція, яку виводять на ринок, може бути трьох видів:

— яка раніше не існувала (CD-диски);

— яку раніше виготовляли, але її конструкцію було суттєво змінено (ноутбук замість стаціонарного ПК);

— яка має лише новий дизайн (ліки у вигляді аерозолю).

Інноваційний товар— продукт науково-технічної та інноваційної діяльності, що пропонує новий засіб чи спосіб виробництва товарів і послуг і відкриває для споживача нові сфери задоволення своїх потреб.

Процес створення нового продукту передбачає здійснення інноваційної діяльності в кілька етапів: генерування ідей, оцінювання та відбір перспективних ідей, розроблення концепції това­ру, розроблення та створення дослідного зразка, пробний маркетинг.

1. Генерування ідей.Задум нових товарів виникає або як наслідок процесу цілеспрямованого пошуку, або випадково. На етапі генерування ідей істотна роль належить вико­ристанню методів активізації творчого пошуку: інверсії, ідеалізації, ключових запитань, аналогій, фокальних об'єктів, синектики та ін.

Метод інверсії (зворотного руху).Передбачає вико­ристання протилежних існуючому поглядів щодо вирі­шення нової проблеми, як от: розглянути функції об'єкта з іншого боку (пилосос може бути і розпилювачем рідини); замість дій, які передбачає існуюча технологія, застосува­ти протилежні (охолоджувати замість нагрівати — спосіб консервування овочів та фруктів); зробити рухому частину об'єкта (чи зовнішнього середовища) нерухомою, а неру­хому — рухомою (складальний конвеєр); перевернути об'єкт «догори ногами» (з метою привернення уваги та­ким способом часто подають рекламу) тощо. Наприклад. поєднання дешевизни і недовговічності може бути привабливішим для покупця, ніж довговічності, але дороговизни (на цьому ґрунтується товарна політика багатьох китайських фірм).

Метод ідеалізації.Ґрунтується на уявленні про ідеаль­ний спосіб задоволення певних потреб споживача (тобто без витрат). Наприклад, будинок, виготовлений із стандар­тних блоків, компонуючи які можна постійно перебудову­вати і добудовувати власне житло протягом усього життя, витрачаючи для цього значно менше коштів, ніж при по­купці іншого будинку, щоразу, коли виникає потреба роз­ширення житлової площі.

Метод ключових запитань.Доцільно застосовувати для накопичення додаткової інформації щодо ринкової си­туації, зокрема під час просування нового товару на ринок. Прикладами ключових запитань можуть бути такі: на яко­му сегменті ринку слід сконцентрувати зусилля; чи пови­нен товар мати різні модифікації для різних ринкових сег­ментів; чому споживачі надаватимуть перевагу саме нашо­му товарові; якою має бути якість товару; якою має бути цінова політика на товар; яка інформація потрібна для ор­ганізації рекламної кампанії; чи може товар бути запропо­нований на інших ринках; які вигоди це принесе фірмі; який можливий ризик та ін.

Метод аналогій.Використовується найчастіше спон­танно, коли якийсь факт, предмет чи явище у навколиш­ньому середовищі підказує нове конструктивне чи дизай­нерське рішення нового товару. Наприклад, Останкінська телевізійна башта побудована за принципом колоска. По­дібно до того, як стійкість колоска обумовлена наявними у його стінках рослинними волокнами, стійкість башти за­безпечена натягнутими у її бетонних конструкціях сталь­ними тросами.

Метод фокальних(лат. focus — осередок)об'єктів.Заснований на перетинанні ознак випадково обраних об'єктів на об'єкті, що розробляється і перебуває ніби у фо­кусі переносу.

Синектика.Це своєрідна розумова атака досліджува­ної проблеми (наприклад, способу модифікації товару чи надання йому нових властивостей) спеціалізованими гру­пами фахівців, інженерів, консультантів, експертів тощо з використанням ними різних аналогій і асоціацій.

2. Оцінювання та відбір перспективних ідей.Передба­чає оцінювання ідей щодо нового товару з погляду їх сприйняття споживачем. Здійснюється на основі деталь­ного вивчення ринкових потреб. Оцінювання перспективності ідей нових товарів має здійснювати група експертів, до складу якої входять маркетологи, економісти та керівники головних підрозділів фірми. За результатами оцінювання всі ідеї нових товарів по­діляють на безперспективні, віддаленої перспективи, перспективні. Останню групу включають у перелік пер­спективних ідей, щодо яких розробляються товарні кон­цепції.

3. Розроблення концепції нових товарів.Концепція нового товару поєднує елементи уні­версального алгоритму оцінки ринку нового продукту і показники його конкурентоспроможності. Таке оціню­вання ідеї товару допомагає зрозуміти, як він буде сприй­нятий ринком і чи достатній потенціал техніко-технологічної бази підприємства для його промислового освоєння. Товари, концепції яких визнані найперспективнішими з комерційного погляду, починають фінансувати і створю­вати.

4. Розроблення і створення дослідного зразка.На цьому етапі здійснюють проектування товару, його параметрів, дизайну, упаковки, визначають назву або марку товару, виготовляють дослідні зразки, вирішують питання щодо технічного рівня виробу, можливостей його якісного виго­товлення, майбутнього ефективного використання.

У процесі проектування виробу важливо забезпечити оптимальне співвідношення між значущістю для спожива­ча окремих його функцій і витратами на їх здійснення. З цією метою можна застосувати метод функціонально-вар­тісного аналізу.

Об'єктами ФВА можуть бути як споживчі властивості товару загалом, так і його окремих частин. Мету ФВА мож­на подати математично:








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.