СВ/В→max

де СВ — споживча вартість об'єкта, який аналізують (є су­купністю його споживчих якостей); В — витрати на досяг­нення необхідних споживчих якостей.

 
 

Під час випробування дослідного зразка важливо по­рівняти його основні параметри із параметрами товару-аналога, який на час створення новації вважається кращим на рин­ку. Для цього розраховують співвідношення величин кожного із порівнюваних параметрів нового продукту і аналога. У разі, якщо за базу оцінки взяти зразок, розрахунок одиничного показника конкуренто­спроможності здійснюють за формулами:

де qi, — одиничний показник конкурентоспроможності за і-тим технічним параметром; рі — величина i-того пара­метра для нової продукції; Різ — величина і-того парамет­ра для виробу, прийнятого за зразок.

Із формул вибирають ту, за якою збільшенню одиничного показника відповідає підвищення конкурен­тоспроможності. Наприклад, для оцінювання продуктив­ності виробів вибирають формулу 1, а для питомих вит­рат енергії — формулу 2.

Розрахунок одиничних показників має доповнюватися розрахунком групового показника конкурентоспромож­ності, який враховує значущість кожного із порівнюваних параметрів для споживача. Розрахунок групового показника за технічними па­раметрами (включаючи нормативні) здійснюють за фор­мулою:

 

Де It.n. - груповий показник конкурентоспроможності за технічними параметрами; qіодиничний показник кон­курентоспроможності за і-тим параметром; аі — значу­щість і-того параметра в сукупності технічних параметрів, що характеризують потребу; п — кількість параметрів, які оцінюють.

Отриманий показник характеризує міру відповідності товару існуючій потребі за всіма технічними параметрами. Чим він вищий, тим повніше задовольняються запити спо­живача.

5. Пробний маркетинг.Здійснюється перед початком повномасштабного виробництва та реалізації продукції. Має на меті вивчення реакції споживачів на новий товар. Для цього виготовля­ють пробну партію товарів, тестування якої в умовах рин­ку дає змогу виявити властивості нового товару в процесі дослідного споживання та оцінити комерційні перспек­тиви його випуску. Якщо результати пробного маркетин­гу позитивні, приймають рішення про запуск нового то­вару у виробництво.

Ефективність пробного маркетингу залежить від пра­вильного вибору часу і місця його проведення, особливос­тей нового товару, рівня конкуренції на відповідному сег­менті ринку, загального стану економіки країни.

Однак пробний маркетинг має і недоліки, які дещо знижують його ефективність. Це витрати на нього, зат­римка масштабного впровадження, надання інформації конкурентам, неспроможність побачити результати в ме­жах всієї країни на основі кількох міст, що використову­ють як пробні ринки тощо. Часто пробний маркетинг дає змогу конкурентам, які не проводили досліджень, наздог­нати Інноваційну фірму, що може мати негативні наслід­ки для інноватора.








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.