Головні методичні особливості гімнастики.

1. Різнобічний вплив на організм людини. За допомогою гімнастичних вправ можна успішно удосконалювати функції всіх систем організму, сприяти оздоровленню, підвищенню загального фізичного розвитку і поліпшенню рухових здібностей людини.

2. Широке використання різноманітних засобів. Гімнастика не обмежена вузьким колом рухів, а використовує безліч найрізноманітніших вправ для фізичного розвитку людини. При цьому окремі рухи поєднуються у комбінації, які можна виконувати на обладнанні, без предмета чи з предметами, під музику або під рахунок.

3.Точне регулювання навантаження і сувора регламентація педагогічного процесу. Ця методична особливість гімнастики дозволяє проводити заняття із різним контингентом населення, враховувати вік, стать, рівень фізичної підготовленості, наявність відхилень у стані здоров’я чи захворювань. Різноманітність засобів і методичних прийомів дозволяє поєднувати емоційне проведення занять ОВГ з дисципліною, порядком і чіткою орієнтацією.

4.Відносний вибірковий вплив на різні системи організму і частини тіла тих, хто займається. Добираючи гімнастичні вправи і методи їх застосування, можна вирішити відносно вузькі завдання зміцнення окремих м’язових груп (вправи локального впливу), розвитку визначених фізичних якостей (сили, гнучкості швидкості, спритності, витривалості), вибірковий вплив полягає в тому, що цілеспрямована дія на одні органи або системи завжди відображається на інших.

5.Вирішення різноманітних завдань шляхом проведення гімнастичних вправ за різною методикою. Наприклад, проведення комплексу ВЗР розподільним методом дозволяє використовувати вправи з лікувально-профілактичною метою; потоковим – для підвищення працездатності; коловим – для розвитку фізичних якостей. Тобто гімнастичні вправи, залежно від методики їх проведення, можуть використовуватися для вирішення методичних, спортивних, лікувальних, коригувальних завдань (13).

Таким чином, всі ці методичні особливості гімнастичних вправ дозволяють широко застосовувати їх у рекреаційних заняттях як один з ефективних засобів оздоровчого тренування.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 3853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.