Вікові особливості фізико-хімічних властивостей крові

У новонароджених і дітей першого року життя фізико-хімічні властивості крові відрізняються від показників у дорослих. Так, у новонароджених вищі питома вага і в’язкість крові, що обумовлено більшою концентрацією еритроцитів. До кінця першого місяця життя названі показники знижуються і наближаються до таких у дорослих або стають незначно меншими.

Плацентарний кровообіг і особливо пологи утруднюють газообмін. Тому перед народженням у дітей спостерігається виражений ацидоз ( рН до 7,13-7,23). Протягом перших годин (або днів) після народження ацидоз поступово зникає.

У новонароджених концентрація білків плазми крові менша (50-56 г/л). Рівня дорослих білки плазми крові досягають лише у 3-4 роки. Для новонароджених характерна висока концентрація γ-глобулінів, які він отримує від матері. До кінця третього місяця їх вміст знижується, але в майбутньому, за рахунок утворення власних антитіл, починає поступово зростати. Концентрація α- і γ-глобулінів досягає рівня дорослих до кінця першого року життя.

При старінні більшість фізико-хімічних показників крові (рН, осмотичний тиск, концентрація натрію і калію, в’яз­кість) залишаються сталими. Інші показники можуть змінюватись. Так, прискорюється ШОЕ, знижуються осмотична резистентність еритроцитів, гематокрит, абсолютна і відносна концентрації альбумінів.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

1 Нормальна фізіологія / За ред. В.І.Філімонова. – К.: Здоров’я, 1994. – С. 244-253.

2 Физиология человека / Под ред. Г.И. Косицкого. – М.: Медицина, 1984.- С. 211 – 217.

3 Физиология человека : В 3 томах. Пер. с англ.; Под ред.

Р. Шмидта и Г. Тевса. – М.: Мир, 1996. – Т.2. - С. 416 – 422.

4 Вільям Ф.Ганонг. Фізіологія людини / Переклад з англ. – Львів: Бак, 2002. – С.495-496, 669-677.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 1293;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.